Sastanak

Tegeltija: Problemi sa cijenama će još trajati, nestašice neće biti

Komentirali su i poresku politiku o kojoj se glasalo u srijedu na Zastupničkom domu Parlamenta BiH.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2022. u 20:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka sa entitetskim premijerima i državnim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je da nema straha od nedostatka određenih roba, ali da će morati zabraniti izvoz trupaca iz BiH.

Sastanak Tegeltije sa Fadilom Novalićem, Radovanom Viškovićem i Stašom Košarcem počeo je u četvrrtak oko 16:30 sati, a razgovarali su uglavnom o ekonomskim problemima.

"U ovom trenutku smo se susreli s problemom cijena i to će vjerojatno trajati još neko vrijeme. Razgovarali smo o poremećajima u snabdijevanju i mogućem nedostatku odgovarajućih roba. Procijenili smo da neće doći do nestašice bilo koje vrste proizvoda, bez obzira na to da li se radi o energentu ili hrani", rekao je to Tegeltija.

Komentirali su i poresku politiku o kojoj se glasalo u srijedu na Zastupničkom domu Parlamenta BiH, odnosno ukidanje akciza i uvođenje diferenciranog PDV-a.

Tegeltija je naglasio još da je potrebno potaknuti proljetnu sjetvu i na taj način nadomjestiti probleme sa snabdijevanjem određenih proizvoda koje nemamo na svom tržištu.

"Zbog toga poljoprivredni budžeti trebaju biti povećani", rekao je premijer BiH.

Posebno je istaknuto da se drvoprerađivači suočavaju s problemima nabavke trupaca zbog toga što je Ukrajina bila značajan izvoznik istih u BiH.

"Vijeće ministara će idući petak donijeti odluku o zabrani izvoza trupaca iz BiH do kraja ove godine", rekao je Tegeltija.

Naglasio je da će ministri na tom sastanku glasati i za uvođenje bescarinskog uvoza 100.000 tona mineralnog đubriva, piše Klix.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close