Kraj trakavice

Ministarstvo zaustavilo rat cijenama goriva; najavljena nova pojeftinjenja

Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2016. u 16:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog vikenda u Ljubuškom je došlo do "rata cijenama" između nekoliko benzinskih crpki koji je rezultirao padom cijena goriva i do 30 feninga po litri, a taj "naftni rat" zaustavilo je Federalno ministarstvo trgovine.

Kako je u izjavi za Fenu kazala šefica Odjela za cijene Federalnog ministarstva trgovine Lela Glibo, benzinska crpka TiOil u Ljubuškom proteklog tjedna dostavila je Ministarstvu OPC obrazac o promjeni cijena goriva koje su na snagu stupile 16. siječnja i koje su trebale biti važeće najmanje tri dana, odnosno do dostavljanja novog OPC obrasca o promjeni cijena.

Međutim, u posljednja tri dana cijene su u više navrata snižavane pa je u jednom trenutku litra dizela koštala 1,26 maraka. Kako je kazala Glibo, problem je što tvrtka TiOil nije dostavila nove obrasce za promjenu cijena.

Nakon toga Federalno ministarstvo trgovine uputilo je dopis Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, koja je na teren uputila inspektora, nakon čega su cijene izjednačene s onima koje su bile važeće 16. siječnja.

''U ovom slučaju sporna je procedura snižavanja cijena i neizdavanje fiskalnih računa, a imaju li vlasnici pumpi interesa po tim cijenama prodavati gorivo ili su ga prodavali ispod cijene, mi u to ne možemo ulaziti'', kazala je Glibo, dodavši kako je moguće da se radilo o obračunu vlasnika benzinskih crpki koji su na ovaj način željeli privući kupce.

Govoreći o cijenama naftnih derivata u Federaciji BiH, Glibo je kazala kako je u odnosu na šesti mjesec protekle godine cijena goriva u Federaciji pala za oko 30 posto te da će se taj trend nastaviti i sljedećih dana.

''Trgovci naftnim derivatima dostavili su Ministarstvu prijedloge novih cijena i sljedećih sedam dana možemo očekivati od pet do deset feninga jeftinije gorivo u cijeloj Federaciji BiH'', kazala je šefica Odjela za cijene Federalnog ministarstva trgovine Lela Glibo.

Inspekcija na zahtjev građana intervenirala u Ljubuškom

Federalna uprava za inspekcijske poslove potvrdila je za Bljesak.info kako je 18. siječnja zaprimila prijave građana kao i zahtjev od strane Federalnog ministarstva trgovine da se izvrši inspekcijski nadzor nad pravnim licima koji vrše promet naftnim derivatima na području ZHŽ, točnije na području općine Ljubuški.

''U tijekom inspekcijskog nadzora u pravnom licu TIOIL d.o.o. PJ Ljubuški 2, utvrđeno je da se subjekt nadzora nije pridržavao maloprodajne cijene za Dizel BAS EN 590 ppm 10, u iznosu od 1,46KM/lit (cijena u trenutku inspekcijskog nadzora je bila 1,26KM/lit), ovjerene od strane Federalnog ministarstva trgovine, odnosno utvrđeno je da je subjekt nadzora na dan 16.1.2016.godine tri puta izvršio nivelaciju cijene, sa 1,45KM na 1,30KM i na dan 17.1.2016.godine izvršena je nivelacija sa 1,30KM na 1,25KM.

Po okončanju inspekcijskog nadzora, u PJ Ljubuški su izvršili promjenu cijene za dizel, na način da je cijena usklađena sa cijenom koja je odobrena od Federalnog ministarstva trgovine - 1,46KM/lit (cijena sa uračunatom taksom za uspostavu rezervi naftnih derivata).

Pored navedenog, postupajući inspektor je utvrdio i kršenje odredbi Zakona o fiskalnim sustavima-neizdavanje fiskalnih računa za pruženu uslugu'', istaknuto je za Bljesak.info iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ima prostora za nova pojeftinjenja

Iz Gospodarske komore Grada Mostara ističu kako su cijene nafte u svijetu pale prvi put u zadnjih 12 godina ispod 30 dolara.

''Po nekoj logici, cijena goriva sada bi trebala biti u rangu one od prije 12 godina. Što se tiče sadašnje relativno povoljne situacije za vozače u BiH, ona je izravna posljedica općih tržišnih mehanizama, a ne rezultat činjenice da imamo na tisuće benzinskih crpki u zemlji, odnosno veliku ponudu. Ipak, činjenica je da smo došli u situaciju da nadležna inspekcija ne dopušta daljnje snižavanje cijena goriva. Lako je onda zaključiti da još ima prostora za niže cijene goriva u maloprodaji. Bilo bi dobro da se te 'rezerve' u formiranju cijena iskoriste i kad bude ponovno nepovoljnija situacija na svjetskom tržistu nafte. Hoće li tada trgovci imati sluha za kupce, zanimljivo je pitanje. Generalno, budućnost će biti okrenuta prema vozilima na električnu energiju ili druge vrste pogonskog goriva, tako da sadašnja situacija s naftom možda skriva, a možda otkriva neke puno kompleksnije stvari...Nadamo se da nećemo morati živjeti u - što bi Kinezi rekli – zanimljivim vremenima'', istaknuli su iz Gospodarske komore Grada Mostara za Bljesak.info.

Različite cijene od crpke do crpke

Zanimljivo, cijene goriva na području Hercegovine ''variraju'' od jedne do druge benzinske crpke. Primjerice, na Gazprom crpkama cijena dizela je 1,61 KM, 95-ica je 1,76 KM, dok je cijena 98-ice 1.86 KM.

Kad je u pitanju benzinska crpka ''Petrol'', za Bljesak.info potvrđeno je kako je cijena dizela 1,60-1,65 KM za Mostar i područje Hercegovine, dok je cijena benzina 1,75 KM, a od četvrtka su najavljene nove cijene, koje će vjerojatna biti i niže.

Cijena dizela na poslovnici Holdine u Čitluku je 1,66 KM, dok je benzin 1,76 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close