Punom parom

Bljesak.info u željezničkom tunelu Ivan: Red, rad i disciplina

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2016. u 21:37 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najkompleksniji dio trenutno aktualnog projekta rekonstrukcije željezničke pruge od Sarajeva do Bradine, koja uključuje čak 19 mostova i 11 tunela, čine tri kilometra tunela 'Ivan', poznatog prometnog 'uskog grla', kroz koji se do sada zbog dotrajalosti pruge promet odvijao vrlo otežano, brzinom oko 20 km/h.

Prije 125 godina u Sarajevo je stigao prvi vlak koji je uspostavio komunikaciju od unutrašnjosti zemlje ka moru. Najveći problem predstavljalo je rješavanje najteže dionice pruge - vododijelnice na Ivan Sedlu (876 m), koja je u zračnoj udaljenosti svega 14 km od Konjica, sa visinskom razlikom od 600 m i predstavljala je posebne tehničke poteškoće.

Rješenje je osmislio švicarski inženjer Roman Abt konstrukcijom sustava adheziono-zupčaste pruge, koji je prvi put primijenjen u našoj zemlji. Ne čudi i podatak da je izrada znanstvene studije povodom rekonstrukcije ove dionice nakon Drugog svjetskog rata trajala punih 10 godina, a razmatralo se 13 mogućih rješenja.

Da se radi o pravom inžinjerijskom poduhvatu uvjerila se talijanska kompanija Generale Costruzioni Ferroviale S.p.A (GCF) koja je u siječnju 2015. godine počela radove na rekonstrukciji pruge na ovoj dionici. Iskusne talijanske željeznice posebno je fascinirala izuzetna specifičnost visinskih razlika izvođenja radova usljed čega se parametri pruge moraju
podešavati u skladu s tri seta parametara što je rijetkost u Europi, izuzev možda na Alpama.

Ekipa portala Bljesak.info posjetila je radilište u tunelu 'Ivan' na pruzi koja povezuje Konjic i Sarajevo. Radnici firme 'Hering' rade punom parom i u veoma teškim uvjetima nastoje izvršiti rekonstrukciju.

"Prostor je skučen, nema rasvjete pa smo morali improvizirati, a sa svih strana prodire voda. Radimo kanale kako bismo vodu usmjerili prema izlazu iz tunela, a uporedo s tim radi se pilanje i vađenje starih pragova i tračnica. Potom dolazi mikser koji dovozi beton, postavljaju se novi pragovi, a onda stignu i nove tračnice", navode nam rukovoditelji radova iz
'Heringa'.

"Točno se sve zna u koje vrijeme i što stiže. Imamo rokove koje ne smijemo probiti. Osim ugovorenih radova na rekonstrukciji pruge ispriječili su se dodatni radovi, a odnose se na sanaciju dijela kamenih blokova u unutrašnjosti tunela gdje prodire voda. To nas je malo usporilo, ali se kraj radova očekuje u drugoj polovini srpnja", navode rukovoditelji radova.

Pored turističkog, željeznički promet na ovoj dionici, koja je sastavni dio međunarodnog Koridora Vc koji je uvršten u tzv. Sveobuhvatnu mrežu željezničkih pruga regije (SEETO Rail Comprehensive Network), imat će izravan i pozitivan efekat na konkurentnost pojedinih industrijskih grana u Bosni i Hercegovini.

Potpunom obnovom kolosjeka na ukupno 39 km pruge, tehnički uvjeti pruge će se podići na suvremeni europski standard, te dozvoljavati brzine od 100-120 km/h uz ograničenja trase i usponima na ovoj dionici. Od značaja za teretni promet je i vijest da nove suvremene šine koje se postavljaju na ovoj dionici imaju znatno veću nosivost od ranijih šina, priopćeno je iz Ideas Business Lab.

Na ovom izuzetno kompleksnom projektu od proljeća 2015. godine radi kombinirani tim talijanskih i bosanskohercegovačkih stručnjaka koji imaju za cilj da u srpnju u pogon puste obnovljenu prugu koja će osigurati brži, sigurniji i udobniji prijevoz putnika i robe.

Zbog remonta pruge obustavljen je promet putničkih vlakova na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo i Sarajevo-Konjic-Sarajevo.

Nakon što pruga prema jugu države bude uspostavljena očekuje se i veći promet putnika koji koriste Željeznice FBiH, ali i dodatna popularizacija tog segmenta prijevoza, naročito jer će putovanje željeznicom biti sigurnije.

Kopirati
Drag cursor here to close