Poslušajte

Hujdur o legalnosti kuća na Uborku i tužbi bivšeg gradonačelnika

Hujdur je govorio o neslužbenim razgovorima s novim gradskim vijećnicima i o podignutoj tužbi od strane bivšeg gradonačelnika Mostara.
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 03. 2021. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije godine traje borba građana naselja Uborak o zatvaranju i saniranju gradske deponije. Danas su u Mostaru održali panel raspravu o početku nastanka deponije, njihovoj borbi i neistinitim pričama kojima se služe pojedinci da diskreditiraju njihovu borbu.

Kako je prije same rasprave novinarima rekao Omer Hujdur, predsjednik Udruženje građana "Jer nas se tiče", prezentirat će se dokumenti kojima se dokazuje postojanje kuća starijih od deponije s uporabnim dozvolama, a bit će riječi i o dodijeljenim placevima od strane Grada Mostara.

Hujdur je govorio o neslužbenim razgovorima s novim gradskim vijećnicima i o podignutoj tužbi od strane bivšeg gradonačelnika Mostara.

O svemu tome poslušajte u audio prilogu.

O kaznama

“Cilj je bio da upoznamo stanovnike Mostara sa svim problemima sa kojima smo suočeni, kao i da ponudimo odgovore na njihove nejasnoće koje se odnose na Uborak“, rekao je prije diskusije predsjednik udruženja Omer Hujdur.

Podsjetio je i na nedavni primjer iz Neuma i pokušaj odlaganja otpada.

''Danas želimo skrenuti pažnju i na to. U Neumu je policija reagovala onako kako bi reagovala svaka prava policija, dok mi ovdje od strane tih struktura trpimo torture'', navodi dalje Hujdur.

Upravo je Hujdur jedan od onih koji se do kraja ovog mjeseca pred sudom treba izjasniti o krivnji, nakon kaznenih prijava koje su aktivisti dobijali zbog blokade deponije.

“Plaćamo kazne i stalno smo na sudovima zbog svih nelogičnosti ovog sustava. Redovno dobijamo kazne u iznosu od 500 konvertibilnih maraka. Sada o svemu treba odlučiti sud“, rekao je na kraju.

Aktivisti Udruženja Jer nas se tiče nedavno su proveli akciju “Branje smeća“, a kasnije su zasadili i veliki broj sadnica bora u naselju Livač pored deponije. Uskoro će se sastati i sa novim gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem i ukazati mu na probleme s kojima se susreću zbog deponije.

Otkako je započela borba građana u ovom dijelu Mostara, deponija je u više navrata bila blokirana na duži period. To je stvaralo velike probleme na ulicama ne samo u Mostaru nego i u drugim gradovima i općinama odakle se otpad dovozi na deponiju Uborak.

Građani su u nekoliko slučajeva dobijali obećanja od vlasti da će se upravljanje deponijom regulisati u skladu sa ekološkim propisima, međutim na tom planu ništa nije urađeno.

Prema riječima građana deponija radi nelegalno, jer Ministarstvo okoliša i turizma bh. entiteta Federacije BiH nije produžilo okolinsku dozvolu za deponiju Uborak.

Kopirati
Drag cursor here to close