Sezona nije u procvatu

Službenih brojeva nema: Opao broj turista u Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 03. 08. 2016. u 10:37 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nadam se da ćemo nekada moći imati točan broj gostiju koji posjete našu županiju, no po podacima kojima raspolažemo, ne možemo biti zadovoljni'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Ramiz Bašić viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a.

Iako je Turistička zajednica kupila program za prijavu gostiju, on se ne koristi dovoljno, a Bašić govori kako se u program još nisu ''ubacili'' svi smještajni objekti. No, svaki dan dolazi sve više prijava, pa može reći kako situacija ide na bolje.

Nema gužve u Neumu 

Što se tiče sezone, po Bašićevim riječima 'rijeke turista' se ne slijevaju u gradove Hercegovačko-neretvanske županije, iako je za sada broj noćenja na prošlogodišnjoj razini, ukupna posjeta je manja nego u ovo doba prošle godine.

''Neum još nije doživio svoj procvat, da možemo reći da se traži mjesto na plaži'', kaže Bašić, navodeći kako je jedan od razloga loše posjećenosti zasigurno loša prometna povezanost, točnije loš put preko Svitave. Također, prije tog je bio Ramazan te se i dalje očekuje kako će u kolovozu posjećenost biti puno veća.

''Mi moramo pružati točne podatke koliko možemo, što se tiče Mostara posjeta je standardna, očekuje se više gostiju, sezona se tek zahuktava. Glavni razlog dosadašnje neposjećenosti su vjerojatno bile vremenske neprilike, pa je bilo Europsko prvenstvo, pa mjesec Ramazana, ali očekujemo da će se sve to popraviti sada'', govori Bašić, dodajući kako je i Međugorje slabije posjećeno nego u ova doba prošle godine.

Mostar mora imati bolju ponudu

''Nisu to neki padovi od dvoznamenkastih postotaka, ali ne možemo reći da su to rijeke turista kao lani'', kaže savjetnik za turizam, dodajući da je uvjeren kako će se situacija popraviti u kolovozu.

Turističkim destinacijama u županiji, većinom je motiv stacionarni turizam, pojašnjava Bašić, govoreći kako u Međugorju gosti ostaju i do četiri, pet dana radi vjerskog turizma, dok u Neumu ostaju radi kupališnog turizma.

Što se tiče Mostara, kao i nekih drugih odretišta u Hercegovini, glavni motiv posjete je kulturno-povijesno naslijeđe, koje ne nudi turistu mogućnost ostanka, ali osim toga nema ponudu koja bi duže zadržala turiste.

''Onaj tko toliko ostane u Mostaru obiđe sve, do Kravica, Blagaja, Počitelja, Stoca, Radimlje, Vjetrenice… i ne možemo biti nezadovoljni s takvim turistima jer dođu svugdje i potroše. Ali što se tiče Mostara, mora imati bolju ponudu i značajnije manifestacije koje bi privukle turiste da ostanu'', zaključuje Bašić.

Grad ne može bez kulturne kvalitete

Mostar ima dobru kulturno povijesnu podlogu, dodaje Bašić, ali smatra da uz podlogu treba imati nadogradnju koja će turiste umjesto jednog, zadržati najmanje dva-tri dana.

''Mostar mora imati značajnije manifestacije. Od nedavno imamo 'Mostarsko kulturno ljeto', koje treba rasti u još kvalitetniju i turistima okrenutu manifestaciju. Naša turistička zajednica pomaže tu manifestaciju, kao i brojne druge manifestacije na nivou županije, ali važno je da ove manifestacije budu kvalitetne i dobiju sve veći značaj'', rekao je Bašić i zaključio da ako se želi veći broj turista, treba nadograditi sadržaj, jer jedan grad ne može bez kulturne kvalitete.

Kopirati
Drag cursor here to close