Kupili domenu lidl.ba

Njemački gigant Lidl ulazi na tržište BiH

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2016. u 18:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći trgovački lanac u Europi, njemački Lidl, razmatra opcije ulaska na tržište Bosne i Hercegovine, a jedan od dokaza za to je da su već kupili nacionalnu internet domenu u BiH – www.lidl.ba, doznaje BiznisInfo.

O namjerama Lidla da uđe na bh. tržište spekulira se već neko vrijeme, ali kompanija nikada nije službeno potvrdila svoje namjere.

Činjenica da su kupili nacionalnu internet domenu u BiH sama po sebi nije dokaz da će uskoro otvoriti centre u našoj zemlji, ali jeste jasan pokazatelj najmanje dvije stvari.

Kao prvo, da Lidl detaljno prati događanja u našoj zemlji, a kao drugo da imaju u planu, prije ili kasnije, pokrenuti određene poslovne aktivnosti u BiH.

Ne žele ucjene

Kako doznaje ovaj portal, vlasnik domene www.lidl.ba je “Lidl Stiftung u. Co. KG”, Stiftsbergstr, 1 74167 Neckarsulm, Njemačka. Na domeni trenutno nije napravljena nikakva internet stranica, već je ona preusmjerena na Lidlovu međunarodnu domenu www.lidl-info.com.

Internet domena se obično kupuje unaprijed, prije službenog ulaska neke kompanije na strano tržište, kako bi se izbjegla mogućnost da netko drugi kupi domenu s nazivom tvrtke i kasnije ucjenjuje kompaniju i pokuša je prodati po višestrukoj cijeni, što se često događa.

BiznisInfo je kontaktirao Lidl s upitom imaju li namjeru ulaska na bh. tržište. Iako je rečeno da će odgovor dobiti ubrzo, ni nakon nekoliko dana on nije stigao.

Prave svoje objekte

Inače, ranije se nagađalo da će Lild u BiH kupiti neki od velikih lanaca, na prvom mjestu Bingo, što je kasnije demantirano. Također se nagađalo da je Lidl već kupio jedan Konzumov objekt u BiH, što su iz hrvatske kompanije odmah demantirali.

Treba reći da kupovina nekog od postojećih lanaca nije jedino rješenje, što pokazuje slučaj Srbije, gdje je Lidl, umjesto kupovine postojeće mreže, odlučio, i već započeo gradnju velikog broja vlastitih objekata, pa nije isključeno da isto uradi i u BiH.

Lidl je u ekspanziji kada je riječ o našoj regiji, pa bi širenje u BiH bilo logičan razvoj događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close