Komplikacije

Neumljani vozački ispit primorani polagati u Čapljini

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2017. u 10:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada dođem na polaganje ispita u Čapljinu čini mi se kao da sam prvi put za upravljačem, odnosno kao da sam na samom početku obuke, a ne na kraju'', počinje razgovor za Bljesak.info jedan od kandidata za polaganje vozačkog ispita iz Neuma.

Neobično je, kaže, što vozački ispit mora polagati u drugom mjestu udaljenom trideset kilometara od mjesta u kojemu živi, i u kojemu se obučava za polaganje ispita.

Općina stvorila ogromni problem

''Osim toga što moramo četiri puta prelaziti granicu, dosta je skupo ići vježbati u Čapljinu, to nam se jednostavno ne isplati. S obzirom da nas većina još ide u školu morali bismo imati i dosta izostanaka s nastave, tako da je gotovo nemoguće sve uklopiti'', ističe dalje ovaj budući vozač.

I drugi kandidati koje smo zatekli u Čapljini kako se pripremaju za polaganje dijele njegovo mišljenje. Oni za sve optužuju Općinu Neum.

''Rečeno nam je kako je Ministarstvo dalo naputak Općini Neum da otkloni neke nedostatke i da će oni omogućiti polaganje u Neumu, ali naša Općina to nikad nije učinila tako nam je stvorila ovaj ogromni problem. Ne mare za nas, briga ih, teško im je postaviti nekoliko znakova i tako nam omogućiti polaganje'', kažu za Bljesak.info mladi Neumljani.

Njihove navode potvrdio nam je i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović.

Prekopana Rama

''Općina Neum se našem ministarstvu obratila sredinom 2015. godine sa zahtjevom za organiziranje polaganja vozačkog ispita na području općine Neum za kategorije A i B. Povjerenstvo je nakon toga izašlo na teren zajedno sa predstavnikom Općine Neum i utvrdilo određene nedostatke za provedbu ispita i sačinilo zapisnik o potrebnom otklanjanju tih nedostatka, koji su potpisali predstavnici Povjerenstva kao i predstavnik Općine Neum. Tada je dogovoreno da Općina Neum obavijesti Ministarstvo nakon otklanjanja navedenih nedostataka kako bi Povjerenstvo moglo ponovno izaći na teren i uvrditi postojanje uvjeta potrebnih za polaganje vozačkog ispita, međutim do se do današnjeg dana nije dogodilo'', kaže u izjavi za Bljesak.info ministar Hadžović.

Na samom početku polaganja vozačkog ispita pri Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta ispit se provodio na području Grada Mostara, u Konjicu gdje su polagali kandidati iz Konjica, Jablanice i Rame, te na području Čapljine gdje su polagali kandidati iz Čapljine, Čitluka, Stoca, Neuma i Ravnog.

''Naknadno pravo na polaganje nižih kategorija dobili su Čitluk, Stolac, Rama i Jablanica, a u međuvremenu je u Rami pononoo prekinuto polaganje zbog toga što je cijeli grad bio prekopan i još nije vraćen u stanje koje ispunjava uvjete za polaganje'', kaže Hadžović.

Neum bez auto-škole

Ističe i kako na području Neuma nema niti jedna auto-škola koja je registrirana za obuku kandidata, niti postoji škola koja ima poligon na području općine Neum.

''Auto-škole koje su registrirane na području HNŽ moraju prva četiri sata obuke provoditi na poligonu koji je u vlasništvu ili zakupu auto-škole ili na cesti s manjom frekvencijom prometa koju odredi nadležno tijelo Općine, nakon čega se osposobljavanje vrši na javnoj cesti u gradu'', dodaje Hadžović.

Inače, obučavanje kandidata i polaganje ispita mora se provoditi na onim mjestima gdje postoje uvjeti za to koji su propisani Pravilnikom o osposobljavanju za vozača motornih vozila i Pravilnikom o načinu i uvjetima organiziranja ispita za vozača motornih vozila. Pravilnik kaže da se polaganje obavlja u mjestu koje ima ceste opremljene vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, ceste sa uzdužnim usponom i nagibom, raskrižja cesta sa po dvije prometne trake za jedan smjer, raskrižja cesta s prvenstvom prolaza, raskrižja cesta sa uređajima za davanje svjetlosnih signala-semafori, raskrižja cesta iste važnosti, mrežu prometnica sa intezitetom i gustinom prometa, sustav raskrižja sa dvosmjernim i jednosmjernim režimom prometa i parking prostor, odnosno površine.

Kopirati
Drag cursor here to close