Beč

Za 47 % stanovnika zaštita klime presudna u prometu

Bečki izvještaj o mobilnosti za 2019. godinu je pokazao da je za 47 % Bečlija zaštita klime presudna prilikom izbora načina kretanja po gradu.
AutoMoto / Flash | 07. 03. 2020. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekada u Mostaru, danas u Beču

Biciklizam i šetnja spadaju u aktivnu zaštitu klime. Bečki izvještaj o mobilnosti za 2019. godinu je pokazao da je za 47 % Bečlija zaštita klime presudna prilikom izbora načina kretanja po gradu.

Izvještaj pokazuje da je kod biciklista poraslo zadovoljstvo. 2 % Bečlija vozi se biciklom više puta tjedno i pri tome se kao sudionici u prometu osjećaju sigurno. U 2012. godini je osjećaj sigurnosti bio prisutan samo kod 52 % ispitanika, dok je 2019. godine taj postotak porastao na 72 %.

Beč naravno nije samo grad biciklizma nego i pješaka i to za više od ¾  stanovništva. Istraživanje pokazuje da preko 77 % stanovnika dnevno pješači duže od 10 minuta. Bečlije su zadovoljne širinom, prisustvom i veličinom trotoara, a na ulicama svog grada se osjećaju sigurno.

Međutim, iako je zadovoljstvo na visokom stupnju, i dalje postoje prijedlozi za poboljšanje. Mnogi pješaci žele trotoare koje ne moraju dijeliti sa e-skuterima ili biciklistima, duže zelene trase sa semaforima i više klupa.

Na grafici ispod je prikazan razvoj izbora prometnih sredstava od 2010.-2019. godine.

Foto: PR / razvoj izbora prometnih sredstava od 2010. do 2019. godine
Kopirati
Drag cursor here to close