Henry Ford II

Vratio se iz mornarice da bi preuzeo i unaprijedio obiteljsku tvrtku

Vodeći tvrtku u razdoblju velike svjetske ekspanzije, Henry Ford II uspješno nastavlja djedovu tradiciju. potvrđujući Ford kao jedan od velikih automobilskih brendova.
AutoMoto / Flash | 04. 09. 2022. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Henry Ford II ( 4. rujna 1917., Detroit - 29. rujna 1987., Detroit)

Na današnji dan prije 105 godina, 4. rujna 1917. u Detroitu je rođen Henry Ford II., američki industrijalac, proizvođač automobila.

Bio je sin Edsela Forda i najstariji unuk Henryja Forda, osnivača slavne automobilske marke. Henry Ford II je 10. travnja 1944. postavljen na mjesto dopredsjednika djedove tvrtke

Bio je predsjednik Ford Motor Company od 1945. do 1960. Pod njegovim vodstvom tvrtka je 1956. postala dioničko društvo, dok su ranije (od 1919.) sve dionice uvijek bile u vlasništvu obitelji.

Prije toga, nakon što je njegov otac Edsel Ford preminuo1943., dok je mladić bio u mornarici, na čelo tvrtke vratio seveć mentalno nestabilni djed.

Uslijedile su dvije godine gubitaka i problema, čak je razmatrano i državno preuzimanje posrnule tvrtke. Unuk se već 1943. vratio u Dearborn.

No tek je 10. travnja 1944., nakon niza unutarnjih trzavica, postavljen je na drugo najutjecajnije mjesto korporacijske hijerarhije. Po završetku rata preuzima i vođenje tvrtke te će uspješno će je voditi sve do 1979.

Djed Henry Ford je, prvenstveno zahvaljujući legendarnom Ford Model T, usprkos zabludama i djelomice nezasluženoj slavi, dakako, mnogo poznatiji od unuka, koji je ipak postao jedan od najznačajnijih automobilskih industrijalaca 20. stoljeća, dakle ipak 'velikan iz sjene'. Njegov otac Edsel nije stigao ostaviti dublji trag.

Vodeći tvrtku u razdoblju velike svjetske ekspanzije, uspješno nastavlja djedovu tradiciju. potvrđujući Ford kao jedan od velikih automobilskih brendova.

U 34 godine na čelu obiteljskog koncerna, stvorio slavne modele Mustang, Thunderbird, Bronco, Capri, Escort i Fiesta, pripada i program trkaćih i sportskih nastupa, koji je doveo do dominacije na slavnim utrkama 24 sata Le Mansa, Indy 500 i u Formuli 1.

Henry Ford II umro je 29. rujna 1987.

Video: RetroBites: Henry Ford Jr. | CBC
Kopirati
Drag cursor here to close