Budućnost je potpuno električna

Volvo najavio potpuni kraj prodaje dizelaša

Planovi Volva jasni su još odavno - nakon 2030. godine žele prodavati samo električna vozila.
AutoMoto / Flash | 20. 09. 2023. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije samo četiri godine većina automobila koje je Volvo prodavao u Europi imala je dizelske motore. Koliko se situacija na tržištu automobila promijenila od tada najbolje govori podatak da će ova kompanija početkom sljedeće godine u potpunosti obustaviti prodaju dizelskih automobila.

Prošle godine udio dizelaša pao je na ispod 9 posto, a silazna putanja nastavit će se i ove godine, pri čemu dominaciju preuzimaju električna vozila i hibridi.

Prilikom ove objave izvršni direktor tvrtke Jim Rowan komentirao je kako su električni automobili budućnost Volva te su superiorni u odnosu na vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem: Stvaraju manje buke, manje vibracija, niži su troškovi servisiranja za naše korisnike te nema emisije ispušnih plinova.

S ovom najavom o prekidu prodaje dizelaša iz Volva se nadaju kako će potaknuti i druge automobilske kompanije na sličan potez, sve u svrhu borbe protiv klimatskih promjena, javlja Zimo.

O električnoj budućnosti Volva još u ožujku 2021. godine govorio je izvršni tehnološki direktor Hanrick Green rekavši kako nema dugoročne budućnosti za benzince i dizelaše, dok je tadašnji CEO Håkan Samuelsson naglasio kako bi, ako žele ostati uspješni moraju razmišljati o profitabilnom rastu.

To neće uspjeti ako budu investirali u biznis koji se smanjuje i nestaje, pri čemu je mislio na vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem te je rekao kako moraju razmišljati o budućnosti koja je - električna.

Nakon što početkom sljedeće godine kažu zbog dizelašima, do kraja 2030. godine Volvo namjerava odustati i od prodaje benzinaca, ali i hibrida tako da će u svojoj ponudi imati isključivo vozila s električnim motorima.

Trenutačno kompanija u svojoj ponudi ima električne modele C40 Recharge i XC40 Recharge, a prošle godine predstavili su i luksuzni SUV za sedam putnika EX90 dosega većeg od oko 580 km, čija cijena na hrvatskom tržištu iznosi više od 100 tisuća eura.

Također, kako bi poboljšali svoj udio na tržištu električnih vozila predstavili i svoj najmanji i najjeftiniji električni SUV do sada. Model EX30 trebao bi se prodavati po cijeni od oko 35 tisuća dolara i imat će doseg oko 440 km.

Kopirati
Drag cursor here to close