Pretekao Teslu

VIDEO | Električni autobus novi je svjetski rekorder u autonomiji

AutoMoto / Flash | 23. 09. 2017. u 20:51 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijet je ovog mjeseca dobio novog rekordera u kategoriji električnih vozila kad je riječ o njihovoj autonomiji. Do sada je za hypermiling najčešće korišten Teslin model S, koji je nedavno srušio rekord prešavši više od 1.000 kilometara (dakako, u kontroliranim uvjetima) s jednim punjenjem baterija. No, taj je rekord, kao i neki postavljeni u vozilima posebno izrađenim za ovakve rekorde, početkom rujna doslovno pregazio jedan električni –autobus.

Američki proizvođač autobusa koji ne ispuštaju štetne plinove Proterra na posebnoj je testnoj stazi u saveznoj državi Indiana uspio sa svojim autobusom Catalyst E2 Max, sa samo jednim punjenjem baterija prijeći gotovo nevjerojatnih 1.772,2 kilometra. Time je oboren rekord u autonomiji za bilo koje električno vozilo u svijetu.

13-metarski autobus s 40 sjedećih mjesta bio je opremljen baterijom kapaciteta čak 660 kWh, koja se može ponovno napuniti (do 100% kapaciteta) za samo sat vremena zahvaljujući sustavu brzog punjenja koji proizvodi ista kompanija. "Ovaj rekord svjedoči o kvaliteti Proterrinog svrsishodnog dizajna električnih autobusa, baterijama visoke energetske gustoće, te efikasnom pogonu", poručili su iz kompanije, piše Bug.hr.

Električni autobus Proterra Catalyst E2 Max inače se proizvodi u nekoliko inačica, najjača od kojih ima deklariranu autonomiju od 560 kilometara. No, iz kompanije poručuju kako je ovaj rekord pokazao da je izvedivo imati i vozilo daleko većeg dosega, te da će visokokapacitetnu inačicu tog autobusa sigurno u budućnosti pustiti u prodaju. On će biti namijenjen za posebne prometne situacije u kojima je potrebna iznimno velika autonomija.

Inače, Proterrini autobusi već voze cestama u 20 američkih saveznih država, a njihovi stručnjaci rade i na sustavu autonomne vožnje koji bi trebao u prve komercijalne autobuse biti ugrađen već 2019. godine. Osnovni motiv za proizvodnju, a potom i kupnju, ovakvih autobusa jest niži trošak prijevoza po kilometru koji omogućava električni pogon, u usporedbi s fosilnim gorivima. U tome značajno pomaže i pad cijela litij-ionskih baterija, kao i činjenica da električna vozila zahtijevaju daleko manje održavanja i servisiranja od klasičnih, pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close