Environmental Democracy

Teslu tuže zbog zagađenja

Rečeno je da se Teslin sustav za smanjenje emisija "opetovano" kvari, a proizvođač automobila je od 2019. dobio 112 obavijesti o prekršaju.
AutoMoto / Flash | 15. 05. 2024. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neprofitna organizacija za zaštitu okoliša Environmental Democracy tužila je proizvođača električnih automobila Teslu, da je stotinama puta prekršio savezni Zakon o čistom zraku dozvoljavajući tvornici u kalifornijskom Fremontu štetne misije iz lakirnice, piše Hina.

Dušikov oksid

Environmental Democracy u tužbi navodi da Tesla od siječnja 2021. godine izlaže obližnje stanovnike i radnike prekomjernim količinama dušikovog oksida, arsena, kadmija i drugih štetnih kemikalija, uglavnom zbog rada lakirnice.

Neprofitna organizacija želi zabranu koja bi zaustavila prekomjerno onečišćenje, plus građanske novčane kazne do 121.275 dolara po danu, zbog kršenja Zakona o čistom zraku.

Iz Tesle nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Tužba predana saveznom sudu u San Franciscu, pojačava pritisak na Teslu da poboljša kakvoću zraka oko svoje glavne tvornice u SAD-u u Fremontu.

Okružni ured za kakvoću zraka već je početkom mjeseca zatražio da neovisno vijeće Tesli naloži smanjenje štetnih emisija iz rada lakirnice.

Sustav se stalno kvari

Rečeno je da se Teslin sustav za smanjenje emisija "opetovano" kvari, a proizvođač automobila je od 2019. dobio 112 obavijesti o prekršaju.

U veljači je Tesla pristao platiti 1,5 milijuna dolara u nagodbi zbog tužbe 25 kalifornijskih okruga koji su tvrdili da je pogrešno postupao s opasnim otpadom na lokacijama širom te savezne američke države.

Projekt Environmental Democracy je priopćio da ima ovlasti pokrenuti građansku tužbu prema Zakonu o čistom zraku jer je Tesla prekršila ili krši uvjete nametnute radnom dozvolom za velike izvore onečišćenja.

Odvjetnici neprofitne organizacije također nisu odmah odgovorili na zahtjeve za dodatnim komentarima.

Kopirati
Drag cursor here to close