Promet

RS u zakon uvela električne romobile

Prvom i trećom kategorijom definirano kretanje do šest kilometara na sat i tu važe ista pravila kao i za pješake, kreću se kuda i pješaci.
AutoMoto / Flash | 30. 08. 2022. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska je prva u okruženju uvela električne romobile u sustav u okviru izmjena Zakona o sigurnosti prometa RS, a 1. rujna počet će primjena Pravilnika o načinu i postupku izdavanja identifikacijske potvrde, izjavio je danas ministar prometa i veza RS Nedeljko Ćorić.

"Cilj je prvenstveno da povećamo sigurnost svih sudionika u prometu i samim tim i korisnika ovih lakih vozila koji će se kretati na prometnicama u RS, što je definirano u četiri kategorije", rekao je Ćorić, prenijele su Nezavisne novine.

Pojasnio je kako je prvom i trećom kategorijom definirano kretanje do šest kilometara na sat i tu važe ista pravila kao i za pješake, kreću se kuda i pješaci.

Prema njegovim riječima, druga i četvrta kategorija podrazumijeva kretanje do 25 kilometara na sat i ista pravila kao i za bicikliste.

Ćorić je naglasio da u prvo vrijeme neće biti restriktivnih mjera, jer je tendencija da prvo svi sudionici u prometu koji koriste električne romobile budu uvedeni u sustav.

Napomenuo je kako identifikacija košta 20 KM i da je obvezan tehnički pregled gdje se dobiva certifikat o ispunjenosti uvjeta.

Ćorić je istaknuo kako je cilj zakonskog uređenja ove oblasti veća sigurnost na putevima u RS i sačuvati prvenstveno živote, te naveo da je to rađeno po uzoru na evropske zemlje koje su to uspješno realizirale.

Iz Agencije za sigurnost prometa RS poručili su kako osoba koja upravlja električnim romobilom mora imati vozačku dozvolu, a ako je nema onda mora imati potvrdu o poznavanju prometnih propisa, kao što je ona za vozača mopeda.

Donja starosna granica za upravljanje električnim romobilom 14 godina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close