Najpopularniji model u gami

Redizajnirani korejski crossover Kia XCeed stigao u BiH

Odrađene promjene dodatno naglašavaju sportski, urbani i avanturistički duh XCeeda, vole naglasiti u Kiji.
AutoMoto / Flash | 22. 03. 2023. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Model XCeed najpopularniji je model u gami Ceed (i najprodavanija Kia uopće), a poznajemo ga od 2019. godine. Prošle jeseni model je doživio redizajn i obnavljanje tehnologije, a sada je dostupan i na bh. tržištu.

Osim rafiniranijeg i modernijeg izgleda redizajn se ne može nazvati opsežnim, a novost je novi logo marke sprijeda i straga te nova linija opreme GT Line. Uglavnom, odrađene promjene dodatno naglašavaju sportski, urbani i avanturistički duh XCeeda, vole naglasiti u Kiji.

Foto: Bljesak.info / Redizajnirani korejski crossover Kia XCeed stigao u BiH

Svjetla s LED tehnologijom i nova maska te novi dizajn odbojnika s maglenkama unaprjeđuju aerodinamiku, a zatamnjeni krom i detalji u boji karoserije te nova grafika svjetala i dizajn alu naplataka najvidljivije su promjene koje podižu dojam kod poznatog dizajna karoserije. Osvježeni XCeed je raspoloživ u čak 12 boja, ovisno o opremi, među kojima su tri nove boje: Lemon Splash, Celadon Spirit Green i Yuca Steel Grey.

U unutrašnjosti kod verzije GT-Line vozača dočekuju sportski profilirana sjedala te upravljač s ravnim donjim dijelom iza kojeg je smještena 12,3-inčni digitalna ploča s instrumentima, dok je središnji zaslon multimedije od 10,2 inča. Dio standardne opreme su i operacijske platforme Android Auto i Apple CarPlay.

Ispod infotainment zaslona najvažnijim funkcijama i dalje se upravlja putem tipki i gumba, smanjujući ometanja na minimum. Zbog ovih promjena XCeed sada je još privlačniji model u popularnom segmentu kompaktnih crossovera.

Nadalje, ukupnom dužinom od 4395 mm je novi Kia XCeed za 85 mm dulji od kompaktnog Ceeda i 120 mm kraći od Sportagea. Njegova najveća visina krova od 1495 mm znači i da je za 48 mm viši od Ceeda i 155 mm niži od Sportagea, što vozačima nudi niže težište.

Foto: Bljesak.info / Redizajnirani korejski crossover Kia XCeed stigao u BiH

Otprije poznato: Kia XCeed nudi puno prostora za putnike sprijeda i straga. Sa sjedalima u visini bokova podignutim do 44 mm u odnosu na Ceed vozačima pored lakšeg ulaska i izlaska iz vozila pruža viši položaj sjedenja u vožnji. Staklena površina u obliku polumjeseca i fastback krovna linija putnicima na stražnjim sjedalima omogućava svjetliji ambijent i više prostora za glave u usporedbi s konkurencijom u razredu kompaktnih crossovera.

Obujam prtljažnika unaprijeđenog XCeeda iznosi 426 litara (VDA), dok s oborenim stražnjim sjedalima obujam naraste na čak 1378 litara. Svestranost je zajamčena zbog djeljivih stražnjih sjedala u omjeru 40:20:40, pametnih električnih prtljažnih vrata s mogućnošću podešavanja visine, kao i dvostrukog dna prtljažnika koje je moguće pomicati gore-dolje kako bi dobili više prostora ili zbog upotrebe skrivenog pretinca u dnu prtljažnika.

Unaprijeđena je i ponuda pogona pa sada XCeed dolazi s bogatom rasponom učinkovitih i elektrificiranih pogonskih sklopova. Na raspolaganju su tri benzinska turbo motora s izravnim ubrizgavanjem goriva (T-GDi). Trocilindrični 1,0-litreni motor T-GDi nudi 120 konjskih snaga i 172 Nm okretnog momenta, dok četverocilindrični 1,5-litreni motor T-GDi nudi 160 KS i 253 Nm okretnog momenta. Najsnažniji motor u ponudi je 1,6-litarski motor T-GDI s najvećom snagom od 204 KS i okretnim momentom od 265 Nm. Uparen sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom (7DCT) XCeed od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,5 sekundi.

Novi XCeed, koji je idealan za redovito prelaženje dugih razdaljina, raspoloživ je i sa štedljivim dizelskim pogonskim sklopom s blagim hibridom (MHEV). Ovaj 1,6-litreni dizelski motor najveće snage od 136 KS i okretnim momentom od 280 Nm moguć je u paru sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, kao i sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem (7DCT), u tom slučaju je njegov najveći okretni moment 320 Nm.

Foto: Bljesak.info / Redizajnirani korejski crossover Kia XCeed stigao u BiH

Dostupna je i plug-in verzija (PHEV) s paketom litijpolimerne baterije kapaciteta 8,9 kWh, električnim motorom sa 44,5 kW i 1,6-litrenim četverocilindrašem. U kombinaciji sa 6-stupanjskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom (6DCT) raspolaže sa 141 KS snage i 265 Nm okretnog momenta na prednji par kotača, a vozači će imati koristi i od dosega na struju do 48 km, ili 60 km urbane vožnje.

Šesterostupanjski ručni mjenjač je u ponudi kod 1,0- i 1,5-litrenih benzinskih izvedbi, kao i 1,6-litreni dizel, dok je 7DCT raspoloživ samo kod motora 1.5 T-GDi, 1.6 T-GDi i 1.6 CRDi. Plug-in hibridni 1,6-litreni XCeed u ponudi je samo sa 6-stupanjskim DCT mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Novi Kia XCeed uključuje bogat izbor aktivnih asistencijskih i sigurnosnih tehnologija za potpunu bezbrižnost i sigurnost. Radarski tempomat (SCC) nadgrađen je s dodatnom funkcijom povezanom s navigacijom. SCC pomoću navigacije (NSCC) automatski prilagođava brzinu vožnje XCeeda s obzirom na ograničenje brzine na pojedinoj cesti.

Pored funkcije automatskog podešavanja koje kontrolira najveću brzinu NSCC dodaje i funkciju "područja" (NSCC-Z) koja smanjuje brzinu vozila u "sigurnim područjima" zabilježenim u navigacijskom sustavu. Kada vozilo izađe iz "sigurnog područja" sustav vraća prethodnu brzinu vozila.

Dodatni razvoj sustava NSCC, koji je ugrađen u XCeed, donosi funkciju Curve (NSCC-C) koja koristi navigacijske podatke za prilagođavanje na dolazeći zavoj na cesti. Sustav smanjuje brzinu vozila, ako je to potrebno za siguran ulazak u zavoj, a nakon izlaska iz zavoja vozilo se vraća na programiranu brzinu.Kao i sve ostale Kije raspoložive u Europi i novi XCeed standardno je opremljen s pomoćnim stabilizacijskim sustavom VSM (Vehicle Stability Management).

VSM pruža dodatnu stabilnost tijekom kočenja i skretanja ako elektronski stabilizacijski sustav (ESC) prepozna bilo kakav gubitak kontakta s podlogom. Kijin asistencijski sustav za sprječavanje sudara s vozilom u mrtvom kutu (BCA) djeluje sa sustavom za upozoravanje na sudar s vozilom u mrtvom kutu (BCW).

Na koncu i cijene.

Kopirati
Drag cursor here to close