Neće ići...

Porazna studija za električne kamione

Potrebe transportnog prometa su kompleksne, a električna tehnologija ima brojna ograničenja. Domet je, naravno, na prvom mjestu.
AutoMoto / Flash | 25. 12. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka koalicijska vlada želi elektrificirati promet, a jedno od važnijih područja je i transportni promet. Mnogi proizvođači već razvijaju električne kamione, ali njihova implementacija u cestovnoj praksi nije baš tako jednostavna, piše Revija Hrvatskog autokluba.

Potrebe transportnog prometa su kompleksne, a električna tehnologija ima brojna ograničenja. Domet je, naravno, na prvom mjestu.

Europska lobistička organizacija Transport & Environment ispitala je u studiji koja se temelji na logistici trgovine REWE u sjeveroistočnoj Njemačkoj jesu li kamioni s električnim pogonima isplativi. Institut ISI Fraunhofer simulirao je 9500 obilazaka u 543 supermarketa s 224 teška kamiona ukupne težine preko 12 tona.

Rezultat je porazan za električne kamione. Gotovo 80% obujma prometa, koji osigurava oko 60% vozila, ne može se obaviti električnim kamionima. Preostalih 40% navedenih vozila, odnosno 20% prometa, samo je dijelom ekonomičniji s električnim kamionima jer Institut Fraunhofer uzima u obzir rastuću cijenu CO2 za dizelske kamione (te više cijene goriva) kao i subvencioniranje dodatnih troškova za nabavu i rad električnih kamiona.

U obzir nisu uzeti rastući troškovi električne energije s kojima bi situacija bila još gora za električne kamione…

Električni kamioni imaju priliku za uspjeh s visokim subvencijama koje će plaćati porezni obveznici, ali upitno je koliko su čišći od dizelaša, pogovoto na cestama poput njemačkih, gdje većina električne energije dolazi od termoelektrana, piše Revija Hrvatskog autokluba.

Kopirati
Drag cursor here to close