Vlada FBiH

Pogledajte nove odredbe Odluke o registraciji i tehničkom pregledu vozila

Vlada FBiH radila je na otklanjanju nejasnoća po pitanju registracije, tehničkog pregleda vozila, nadležnosti...
AutoMoto / Flash | 03. 03. 2022. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, te u suradnji s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova, Vlada FBiH je donijela Odluku kojom se utvrđuje obaveza organa koji provode postupke registracije vozila na području Federacije BiH da, u skladu sa odredbama člana 219. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, Zakona o cestovnom prijevozu FBiH i Pravilnika o registraciji vozila, kao mjerodavne prihvaćaju dokaze o tehničkoj ispravnosti vozila koje izdaju stanice tehničkog pregleda vozila sa područja Federacije BiH.

Ova odluka stupa na snagu sljedećeg dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH i bit će primjenjivana do uspostave pune implementacije usaglašenog Pravilnika o tehničkim pregledima vozila na području BiH, o čemu će Vlada Federacije BiH donijeti odgovarajuću odluku.

U obrazloženju Odluke je, uz ostalo, navedeno da je Vlada FBiH upoznata s činjenicom da Pravilnik o tehničkim pregledima vozila nije implementiran u cijelosti na području Bosne i Hercegovine, te da još nije osigurano funkcioniranje jedinstvenog informacijskog sustava, kojim će se rezultati mjerenja na uređajima automatskim putem preuzimati i direktno pohranjivati u jedinstvenu bazu podataka.

Time bi zloupotrebe i uticaji na rezultate tehničke ispravnosti vozila bili svedeni na minimum.

Obrazloženo je, također, da je važno što je prilikom donošenja Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u njegovoj Preambuli navedeno da ga donosi ministar komunikacija i prometa BiH, u suradnji sa organima nadležnim za unutrašnje poslove, entitetskim i kantonalnim ministarstvima nadležnim za promet i Odjeljenjem za javne poslove Brčko Distrikta BiH.

Međutim, od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija nije tražena suglasnost na objavljeni tekst Pravilnika.

Također je obrazloženo da je u primjeni Pravilnika o tehničkim pregledima vozila, nadležno državno ministarstvo, bez utvrđivanja činjenica vezanih za implementaciju jedinstvenog informacijskog i video-nadzornog sustava na području cijele BiH, obavijestilo organe nadležne za poslove registracije vozila, da su se stekli uvjeti za primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila, odnosno o prihvatanju dokaza o izvršenom tehničkom pregledu vozila na području cijele BiH.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija istaknulo je da se nisu stekli uvjeti za primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila, jer u praksi nije implementiran jedinstveni informacijski sustav propisan ovim odredbama, te da u praksi nije implementiran ni video-nadzorni sustav na svim stanicama tehničkog pregleda u BiH, koji ni softverski ni hardverski ne čini dio jedinstvenog informacijskog sustava

Nakon zaključka Vlade FBiH od 3.6.2021. godineo ovom pitanju, upućen je zahtjev Vijeću ministara BiH za povlačenje obavijesti Ministarstva komunikacija i prometa BiH, ali ni do danas nije bilo reakcije na ovaj zahtjev.

Kopirati
Drag cursor here to close