Kadett

Opel Kadett proslavio 80. rođendan

AutoMoto / Flash | 21. 10. 2016. u 16:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je 1936. godine predstavljen prvi Opel Kadett, bio je to moderan automobil u svoje vrijeme, sa neovisnim prednjom vešanjem i farovima koji nisu stršili, kao kod dotadašnjih modela, već su bili ugrađeni u karoseriju.

Do 1940. izrađeno je preko 100.000 primjeraka, da bi se tvornica po izbijanju Drugog svjetskog rata okrenula proizvodnji vojnih vozila.

Interesantno je da je da prvi Kadett nastavio proizvoditi i nakon rata. U Istočnoj Njemačkoj je od 1947. do 1954. napravljeno skoro milijun vozila, ali su ona prodavana pod markom Moskvič.

Ime Kadett obnovljeno je u Zapadnoj Nemačkoj 1962. godine, kada je lansiran Kadett A, u formi sedana. Ovaj automobil bio je pogonjen 1.0 litarskim benzinskim motorom sa 41 ks (30 kW) i imao je značajno veći prtljažnik od prethodnika. Tijekom sljedeće tri godine, sa tvorničkih traka sišlo je čak 650.000 automobila, prije nego što je predstavljen nasljednik, Kadett B, piše B92.

Kadett B bio je veći, snažniji i moderniji, sa pomalo amerikaniziranim dizajnom. Bio je to veoma popularan automobil - za osam godina privukao je 2,6 milijuna kupaca.

Model sa oznakom C, koji ga je nasljedio, bio je prvi u nizu Kadetta zasnovanih na mehaničkoj platformi General Motorsa. Kadett C, u verziji GT/E, koja je bila uspješna u auto-moto natjecanjima, imao je za to vrijeme moćni 1.9 litarski motor sa 106 ks (78 kW), zahvaljujući kojemu je automobil razvijao maksimalnih 184 km/h.

Sljedeća revolucija u proizvodnji dogodila se 1979. godine s Kadettom D. Automobil je tada ponovo postao hečbek, a umjesto zadnjeg, dobio je pogon na prednje kotače.

Njegov nasljednik, Kadett E zadržao je dosta mehaničkih rješenja prethodnika, ali je plijenio potpuno novim, suvremenim i aerodinamičnim dizajnom, po čemu je bio lider u svojoj klasi.

Kadett je postao Astra 1991. usvojivši ime sestirnskog modela britanske marke Vauxhall. Promjena imena nije dovela do pada popularnosti, nego baš suprotno - Astra F prodata u čak 4,13 milijuna primjeraka, postavši najprodavaniji Opelov model svih vremena.

Uslijedile su nove genracije Astri, 1998, 2004. i 2009, da bi 2015. bila predstavljena aktualna Astra K, koja je postala drugi Kadett/Astra u ipovijesti s titulom Europskog automobila godine.

Kada se zbroje rezultati koje je na tržištu ostvario najprije Kadett, a zatim i Astra, dolazi se do broja od 24 milijuna prodatih automobila za proteklih 80 godina, što i nije tako loše za model koji se praktično prodaje samo na europskom kontinentu.

Kopirati
Drag cursor here to close