Williams FW14

Najpoznatiji bolid u povijesti F1 na aukciji

Williamsov bolid FW14 iz sezone 1991. godine najpoznatiji je po tome što ga je tada vozio Nigel Mansell i na njemu, kada je ovaj ostao bez goriva u zadnje krugu, do boksa prevezao Ayrtona Sennu.
AutoMoto / Flash | 17. 03. 2022. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezonu Svjetskog prvenstva Formule 1 iz 1991. godine obilježio je neobičan događaj na Velikoj nagradi Velike Britanije u Silverstoneu. Tada najveći rivali za naslov prvaka, Britanac Nigel Mansell i Brazilac Ayrton Senna i na toj su se utrci borili za pobjedu, koju je u konačnici odnio Mansell – iako je na kraju sezone ostao drugi iza Senne u ukupnom poretku.

U posljednjem krugu VN Britanije Brazilac je, netom nakon što je Mansell prošao kroz cilj, ostao bez goriva nasred staze.

U nemogućnosti da bolidom završi utrku, ili da se vrati do boksova, Senna je “stopirao” na mjestu gdje ga je bolid izdao, a prvi koji mu je stao bio je upravo Mansell, i povezao ga do momčadskog boksa.

Tako je nastao jedan od najlegendarnijih prizora u povijesti Formule 1: najveći rivali za naslov svjetskog prvaka vozili su se istim bolidom, Williamsovim FW14 – Mansell za upravljačem, a Senna na boku bolida.

Džentlmenski potez Britanca ostao je zapamćen, a nakon sezone momčad mu je taj bolid poklonila, javlja Bug.

Mansell ga je do današnjih dana držao u vlastitoj kolekciji, da bi ga sada odlučio prodati.

Zainteresirani kolekcionari moći će, dakle, kupiti Williams FW14 iz 1991. godine u originalnom izdanju na dražbi aukcijske kuće Sotheby’s. Očekivana prodajna cijena na razini je između 1,5 i 3 milijuna eura.

Napomenimo i da je iz bolida, prije darovanja Mansellu, bio izvađen originalni Renaultov V10 motor, pa je sada riječ tek o izložbenom primjerku koji nije u voznom stanju.

Kopirati
Drag cursor here to close