Formula 1

Mehaničari Red Bulla odradili pit-stop u bezgravitacijskom prostoru

Tijekom tjedna, 16 članova mehaničarske momčadi prolazilo je brzi tečaj u obuci astronauta, pripremajući se za više letova u bezgravitacijskom trupu zrakoplova, zajedno s F1 bolidom i filmskom posadom od deset ljudi.
AutoMoto / Flash | 21. 11. 2019. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehaničari Aston Martin Red Bull Racing momčadi trebali su novi izazov nakon što su tri puta uzastopno obarali rekorde najbržeg pit-stopa u Formuli 1 ove sezone. Pronašli su ga na visini od gotovo 10.000 metara u zrakoplovu Ilyushin Il-76 MDK, koji služi za trening astronauta.

Uz pomoć ruske svemirske agencije Roscosmos, Red Bullov tim je dovezao bolid 2005 RB1 u astronautski trening centar ''Yuri Gagarin'' u Zvjezdanom gradu, vojnoj oblasti u blizini Moskve.

Foto: Red Bull / Mehaničari Red Bulla odradili pit-stop u bezgravitacijskom prostoru

Tijekom tjedna, 16 članova mehaničarske momčadi prolazilo je brzi tečaj u obuci astronauta, pripremajući se za više letova u bezgravitacijskom trupu zrakoplova, zajedno s F1 bolidom i filmskom posadom od deset ljudi.

Svaki se let sastojao od niza uspona i padova, na način da se zrakoplov penjao pod kutom od 45 stupnjeva, a zatim slobodno padao te se na taj način stvorilo razdoblje gotovo bez gravitacije koje traje oko 22 sekunde prije sljedećeg uspona.

''Želudac mi je bio u redu, ali osjećao sam se kao da će mi glava eksplodirati. Bilo je potrebno dva ili tri pokušaja da shvatite što se događa. U početku nisam mogao normalno razmišljati. Moj mozak nije mogao izračunati što se događa. Sudjelovao sam u nekim posebnim događajima, od slaloma automobila u Kitzbühelu do slanih jezera Argentine, bili smo na nekim čudnim mjestima i radili neke čudne stvari, ali ovo je najčudnije i najposebnije do sada jer jednostavno nema ništa čime bi se moglo usporediti'', rekao je koordinator tima Mark Willis.

Video: Taking an F1 Pit Stop to a whole new level! | Aston Martin Red Bull Racing

Automobil, oprema i rezervni dijelovi morali su biti pažljivo osigurani prije i nakon svakog bestežinskog razdoblja kako bi se izbjegle rizične situacije i moguće nesreće.

Ekipa je za svako snimanje imala oko 15 sekundi, što je, prema njihovom priznanju, fizički i tehnički najzahtjevnija aktivnost koju je mehaničarski tim ikada poduzeo.

Foto: Red Bull / Mehaničari Red Bulla odradili pit-stop u bezgravitacijskom prostoru

''Shvatite koliko se oslanjate na gravitaciju tek kad je nemate! To vas primora da razmišljate i djelujete na drugačiji način - i to je bilo sjajno. Bila je to jedinstvena životna prilika i, iskreno, mogao bih ostati i raditi ovo cijeli mjesec. Bilo je nevjerojatno. Mislim da je to najmoćnija i najzabavnija stvar koju je naš tim ikad napravio''.

Bio je to svakako kreativan način da se podigne ljestvica tima Formule 1 koji je automobile prevozio svuda, od Himalaja do obala Mrtvog mora, vozeći se kroz snijeg, led i pustinju.

Kopirati
Drag cursor here to close