Ali u drugoj ulozi

Mazda vraća Wankelov motor

Mazda je u Bruxellesu otkrila novi plug-in hibridni model, MX-30 e-Skyactiv R-EV, s osnovnim dometom na struju od 85 kilometara ali i produljivačem dometa s Wankelovim generatorom.
AutoMoto / Flash | 16. 01. 2023. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobil dugog i kriptičnog imena, Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV, premijerno je prikazan u Bruxellesu i namijenjen je europskom tržištu, a donosi nekoliko zanimljivosti.

Nasljednik je to gotovo tri godine starog modela Mazda MX-30, koji je bio Mazdino prvo baterijsko električno vozilo u serijskoj proizvodnji i predvodnik elektrifikacije te marke, javlja AutoNet.

Od tada je MX-30 dobio i blagu hibridnu izvedbu, a ubuduće će biti dostupan i kao plug-in hibrid. Upravo taj model naziva se MX-30 e-Skyactiv R-EV.

Wankel generator

Novi model donosi domet na baterije i elektromotor od 85 kilometara, što bi trebalo biti dovoljno za širok krug korisnika i velik dio svakodnevne upotrebe. No, kako bi bio pogodan i za duže relacije, novi MX-30 proširen je i “range extenderom”, odnosno produljivačem električnog dometa.

Drugim riječima, ima ugrađen generator električne energije na benzin, i to prilično neuobičajene izvedbe.

U Mazdi su, naime, za ovaj maleni motor iskoristili tehnologiju Wankelovog motora, s rotirajućim ekscentričnim klipom. On je razvijen u Mazdi posebno za ove svrhe. U automobilu je postavljen na istoj osovini kao i glavni elektromotor.

U kombinaciji s kapacitetom baterije od 17,8 kWh te rezervoarom benzina od 50 litara, MX-30 e-Skyactiv R-EV imat će daleko veći domet nego što bi ga imao samo na bateriju. Prve informacije govore o čak 600 kilometara dosega.

Snaga

Wankelov motor donosi snagu od 75 KS, zapremnine je tek 830 cm3, a pri 4.700 o/min stvara 116 Nm okretnog momenta. Spomenimo da je riječ o motoru s izravnim ubrizgavanjem te omjerom kompresije od 11,9:1. On ne pogoni kotače, već samo stvara struju za njihov pogon, tako da pri radu uvijek radi istom, optimalnom brzinom. Snaga elektromotora bit će 167 KS.

Novi plug-in hibrid bit će kompatibilan s brzim punjačima vršne snage do čak 1.500 W, a vozači će na izbor imati tri načina vožnje: Normal, EV i Charge. MX-30 e-Skyactiv R-EV nudit će ubrzanje do 100 km/h za 9,1 sekundu, brzina će mu biti elektronički ograničena na samo 140 km/h. Početna cijena bi trebala biti oko 36.000 €, dok će sportsko izdanje Edition R, koštati oko 45.000 €.

Kopirati
Drag cursor here to close