Lopovima stati u kraj

Masovne krađe katalizatora; Kako se zaštititi?!

Katalizatori su dio ispušnog sustava automobila koji pročišćavaju štetne plinove iz motora, a vrijednost tog dijela u pojedinim automobilima doseže i nekoliko tisuća funti
AutoMoto / Flash | 07. 03. 2020. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Katalizator

Vozači u Engleskoj su ispod automobila počeli ugrađivati žičane kaveze jer je za vrtoglavo porastao broj krađa katalizatora s automobila.

Katalizatori su dio ispušnog sustava automobila koji pročišćavaju štetne plinove iz motora, a vrijednost tog dijela u pojedinim automobilima doseže i nekoliko tisuća funti, Jutarnji list prenosi pisanje engleskim medija.

Krađe katalizatora s automobila prava su pošast u Engleskoj, ali i Njemačkoj (prije nekoliko dana stigla je vijest kako su lopovi u samo jednoj noći ukrali katalizatore s nekoliko desetaka parkiranih kombija) kao i u mnogim drugim europskim zemljama, dok kod nas još nisu zabilježene masovnije krađe, osim što se puno petlja s vađenjem kod rabljenih automobila i ponovne prodaje auta i katalizatora - odvojeno...

Katalitički pretvarači sadrže količine plemenitih metala poput paladija i rodija kojima je cijena odletjela u nebo u posljednje dvije godine.

Unca paladija (31 gram) tako vrijedi 1300 funti, a rodija još i više - 4000 funti! Ti su materijali od ranije nužni za izradu zavojnica peći, laboratorijske tave ili svjećica za zrakoplovne motore, no od kad je porasla proizvodnja električnih i hibridnih automobila, povećala se potražnja za paladijem

Kavez za katalizator

Mehaničari  su tako počeli nuditi ono što nikada nisu: zaštitne rešetke za katalizatore po cijeni od 200 funti, a ugradnja traje dva sata.

Manjula Jayamaha iz radionice Mr Car Max iz grada Harrowa ugradio je tako 40 kaveza u posljednjih osam mjeseci, a jedan od stranki je bio čovjek kojeg je ta krađa stajala 2800 funti pa kod novog automobila nije želio riskirati s obzirom na to da katalizator nije bio pokriven kasko osiguranjem što je saznao tek kad je ostao bez njega.

Kopirati
Drag cursor here to close