Rusija

Krađa na gradilištu svemirskog aerodroma

Ovo je projekt nacionalnog obima, a uprkos tome pokradene su stotine milijuna rubalja.
Vijesti / Svijet | 11. 11. 2019. u 14:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetine kaznenih slučajeva i kazne zatvora nisu uspjele da spriječe krađu na gradilištu svemirskog aerodroma Vostochny, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak na sastanku vlade.

Ruski lider je govorio o potrebi da se osigura strogo, namjensko i transparentno trošenje državnog novca u sferi obrane i napomenuo je da je mnogo puta postavljao slične zahtjeve u drugim oblastima, uključujući izgradnju prvog civilnog svemirskog aerodroma na dalekom istoku Rusije.

"Sto puta je navedeno - morate raditi transparentno, jer se izdvajaju velika sredstva. Ovo je projekt nacionalnog obima, a uprkos tome pokradene su stotine milijuna rubalja. Nekoliko desetina kriminalnih slučajeva je otvoreno, sudovi su već donijeli presude, a neki izdržavaju zatvorske kazne. Međutim, tamo stvari nisu sređene onako kako je trebalo", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da se nada da će, što se tiče diverzifikacije proizvodnje u obrambenoj industriji, sve biti uređeno "po propisima", prenosi TASS.

"Zamoliću tužiteljstvo i istražne agencije, kao i kontrolno odjeljenje predsjednika, da to pažljivo prate", rekao je Putin i zatražio da se u obrambenoj industriji uspostavi "učinkovita kontrola nabavki".

Kosmodrom Vostochny u regiji Amur je prvi nacionalni civilni svemirski centar, a 2012. godine su započeti veliki građevinski radovi na izgradnji infrastrukture i tehničkih objekata.

Izgradnju su pratili brojni problemi, a prema zvaničnim podacima tužiteljstva, za posljednje četiri godine otkriveno je 17.000 različitih prekršaja, otvoreno je 140 kaznenih slučajeva, dok je ukupna šteta procijenjena na 10 milijardi rubalja (150 milijuna dolara).

Kopirati
Drag cursor here to close