(Ne)ravnopravno natjecanje

Kina i BMW izražavaju neslaganje s EU-ovim odlukama o carinama na električna vozila

AutoMoto / Flash | 14. 06. 2024. u 09:50 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peking je u četvrtak osudio odluku Europske unije (EU) da uvede tarife na kineska električna vozila te je taj čin nazvao protekcionističkim ponašanjem i naveo je kako se nada da će europski blok ispraviti svoje "pogrešne prakse" i rješavati trgovinska sporenja kroz dijalog.

Dužnosnici iz industrije kažu da i Europa i Kina imaju razloga da sklope sporazum u narednim mjesecima kako bi se izbjeglo dodavanje milijardi dolara novih troškova za kineske proizvođače električnih automobila.

Kina je priopćila da će poduzeti "sve potrebne mjere" da zaštiti svoje interese nakon što je Europska komisija u srijedu objavila da će uvesti dodatne carine do 38,1 posto na uvezene kineske električne automobile od srpnja.

"Pozivamo EU da pažljivo sluša objektivne i racionalne glasove iz svih sfera života,da odmah ispravi svoju pogrešnu praksu, prestane s politiziranjem ekonomskih i trgovinskih pitanja i pravilno rješava ekonomska i trgovinska trvenja kroz dijalog i konzultacije", izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian na redovnom brifingu za novinare.

EU uvodi carine na uvoz električnih auta iz Kine

Europska komisija škodi europskim interesima najavom kaznenih carina na uvoz električnih automobila iz Kine, izjavio je šef njemačkog proizvođača automobila BMW-a, nadovezavši se na pozive iz vlade na pregovore s Pekingom kako bi se otklonila prijetnja trgovinskog sukoba.

EK je jučer objavio da bi od početka srpnja mogao uvesti preliminarne dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine, u rasponu od 17 do 38 posto, zbog "nepoštenih subvencija" proizvođačima. Dodali su ipak da su stupili u kontakt s kineskim vlastima kako bi razmotrili moguća rješenja u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Prijetnja carinama naišla je na val kritika u njemačkoj vladi i poslovnim krugovima. Ministar prometa Volker Wissing upozorio je jučer da bi carine negativno utjecale na njemačke tvrtke.

Ministar gospodarstva: Potrebno nam je ravnopravno natjecanje

"Kaznene carine EK pogodit će njemačke tvrtke i njihove vrhunske proizvode. Vozila moraju pojeftiniti kroz žešću konkurenciju, otvorena tržišta i znatno bolje uvjete proizvodnje u EU, a ne kroz trgovinske ratove i zatvaranje tržišta", napisao je ministar prometa na društvenoj mreži X.

Ministar gospodarstva Robert Habeck zatražio je pregovore kako bi se izbjegla "carinska utrka" s azijskim divom, upozorivši da EU riskira eskalaciju trgovinskog sukoba. "Ključno je da sada razgovaramo. Carine su uvijek posljednja opcija i politička mjera i često su najgore rješenje", naglasio je njemački ministar gospodarstva.

Njemačka je orijentirana na trgovinu i izvoz i potrebno joj je otvoreno tržište i ravnopravno natjecanje, rekao je Habeck.

"Bilo bi uistinu loše kada bi se carine koristile kao protekcionistički alat, kada bismo ušli u carinsku utrku s Kinom", zaključio je nadovezujući se na izjave iz kineskih državnih krugova da bi Peking trebao podići carine na uvoz velikih automobila s pogonom na benzin.

EU parlament: Kineske tvrtke izvoze relativno malo automobila

Šef BMW-a Oliver Zipse složio se s ministrom gospodarstva ocijenivši da su carine "pogrešan put" i da bi protekcionizam mogao pokrenuti spiralu novih uvoznih nameta i izolacije. "Europska komisija škodi europskim tvrtkama i europskim interesima", ustvrdio je Zipse.

"Sa stajališta BMW Grupe, protekcionističke mjere poput uvođenja uvoznih carina ne pomažu nam u natjecanju na međunarodnim tržištima", poručio je šef njemačkog proizvođača luksuznih vozila. BMW u Kini proizvodi električni SUV BMW iX3 i električni Mini Cooper koje prodaje na tržištu Europske unije.

U matičnoj Njemačkoj proizvode, pak, modele 4, 6, 7, i7 i 8 koje izvoze u Kinu. Europski parlament citirao je u izvješću objavljenom u listopadu navode "više izvora da kineske tvrtke (primjerice BYD, Nio i Xpeng) još uvijek izvoze relativno malo automobila i da dvije trećine kineskog uvoza u EU čine vozila koje etablirane kompanije iz EU i SAD-a proizvode u Kini".

Kopirati
Drag cursor here to close