GenH2

Kako Mercedes-Benz Trucks vidi budućnost: U Hannoveru prikazan kamion s pogonom na bazi vodika

Mercedes-Benz Trucks pruža uvid u GenH2 kamion na bazi vodonika na IAA Transportation sajmu u Hanoveru
AutoMoto / Flash | 22. 09. 2022. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U drugoj polovini ovog desetljeća  Mercedes-Benz Trucks namjerava da proširi svoju ponudu vozila na serijski proizvedene kamione sa pogonima na gorivne ćelije na bazi vodika. Prvi prototipovi kamiona Mercedes-Benz GenH2 već su podvrgnuti rigoroznom testiranju – kako na stazi, tako i na javnim putevima. Cilj razvoja je domet do 1.000 kilometara i više. Ovo čini kamion pogodnim za posebno fleksibilne i zahtjevne operacije, posebno u važnom segmentu teškog transporta na velike udaljenosti.

Na putu ka održivom transportu, Mercedes-Benz Trucks namjerava da u drugoj polovini desetljeća proširi svoj asortiman vozila tako da uključi serijsko proizvedene kamione sa pogonima na gorivne ćelije na bazi vodika. Pozadina je u veoma različitim primjenama i zadacima za kamione. Pogoni zasnivani na vodiku mogu biti bolje rješenje, posebno za fleksibilne i zahtjevne primjene u važnom segmentu transporta teških tereta i na dugim relacijama.

Foto: Bljesak.info / Mercedes-Benz GenH2 

Za električne kamione važi isto što i za konvencionalne kamione - prilikom izbora vozila, transportne kompanije donose racionalne odluke o kupovini na osnovu ukupnih troškova vlasništva. Oni nisu voljni da naprave kompromis u pogledu prikladnosti svojih kamiona za svakodnevnu upotrebu, tonažu i domet. Mercedes-Benz Trucks će nastaviti da nudi svojim kupcima optimalna rešenja za vozila za čitav spektar primjena.

Dodatni razlozi za oslanjanje na drugu pogonsku tehnologiju sa nultom emisijom su dostupnost odgovarajuće infrastrukture i dostupnost dovoljno zelene energije. Mercedes-Benz Trucks je uvjeren da se ova potreba za energijom može pokriti brzo i isplativo zelenom strujom i zelenim vodonikom.

Rijetko koja zemlja u svijetu će u budućnosti moći sama da se osigura zelenom energijom po konkurentnim cijenama. Shodno tome, moraće da postoji globalna trgovina sa CO2-neutralnim izvorima energije. Zeleni vodik će ovdje igrati glavnu ulogu. Mercedes-Benz Trucks pretpostavlja da će se u budućnosti trgovati po veoma atraktivnim cijenama. Pored toga, proizvođač kamiona vidi prednosti u smislu troškova i tehničke izvodljivosti infrastrukture, kao i većeg dometa, fleksibilnosti i kraćeg vremena dopunjavanja goriva za kupce. Zbog toga kamioni na vodik mogu biti održiva opcija za naše kupce, posebno u teškim operacijama na dugim relacijama i posebno u smislu ukupnih troškova vlasništva.

Razvoj u punom zamahu

Prvi Mercedes-Benz GenH2 prototipi na gorivne ćelije već prolaze kroz rigorozne programe testiranja od prošle godine – kako na stazi za testiranje u kompaniji, tako i na javnim putevima. U razvoju pogona na bazi vodika, Mercedes-Benz Trucks preferira tečni vodik. U ovom agregatnom stanju, nositelj energije ima znatno veću gustinu energije u odnosu na zapreminu, u poređenju sa plinskim vodikom. Kao rezultat toga, može se prenijeti više vodika, što značajno povećava domet i omogućava uporedive performanse vozila sa onima konvencionalnog dizel kamiona. Razvojni cilj GenH2 kamiona spremnog za serijsku proizvodnju je domet do 1.000 kilometara i više. Ovo čini kamion pogodnim za fleksibilne i zahtjevne primjene, posebno u važnom segmentu teškog transporta na duge relacije. Početak serijske proizvodnje kamiona na bazi vodika planiran je za drugu polovinu ovog desetljeća.

Ključne karakteristike GenH2 kamiona uporedive sa konvencionalnim kamionima na duge relacije

Daimler Truck razvojni inženjeri su zasnovali GenH2 Truck na karakteristikama konvencionalnog Mercedes-Benz Actros kamiona za duge relacije u smislu nosivosti, dometa i performansi. Cilj je da se ponudi serijski proizvedena varijanta kamiona GenH2 nosivosti od 25 tona pri bruto težini od 40 tona. Dva specijalna rezervoara za tečni vodik i posebno moćan sustav gorivih ćelija omogućiti će ovu veliku nosivost i veliki domet. Oni predstavljaju srce GenH2 kamiona. Dva rezervoara za tečni vodonik od nerđajućeg čelika namenjena za serijsku verziju kamiona GenH2 imaće posebno visok kapacitet skladištenja od 80 kilograma (svaki po 40 kg) za pokrivanje velikih udaljenosti. Sistem rezervoara od nehrđajućeg čelika sastoji se od dvije cevi, jedna u drugoj, koje su međusobno povezane i vakuumski izolirane.

Foto: Bljesak.info / Mercedes-Benz GenH2 

U serijskoj verziji kamiona GenH2, sustav gorivih ćelija treba da pruži 2x150 kilovata, a baterija treba da osigura dodatnih 400 kW privremeno. Sa 70 kWh, kapacitet skladištenja baterije je relativno nizak, jer nije namijenjen za zadovoljavanje energetskih potreba, već uglavnom da se uključi da bi osigurao situacijsku podršku za napajanje gorivne ćelije, na primjer tijekom maksimalnog opterećenja pri ubrzanju ili tijekom vožnje uzbrdo potpuno opterećen. Istovremeno, relativno lagana baterija omogućava veću nosivost. Dopunjava se u vozilima serijske proizvodnje tijekom kočenja i viškom energije gorivih ćelija. Osnovni element sofisticirane operativne strategije sustava gorivih ćelija i baterija je sistem hlađenja i grijanja koji održava sve komponente na idealnoj radnoj temperaturi, čime se osigurava maksimalna izdržljivost. U predserijskoj verziji, dva elektromotora su projektirana za ukupno 2 x 230 kW kontinuirane snage i 2 X 330 kW maksimalne snage. Obrtni moment je 2 x 1577 Nm, odnosno 2 x 2071 Nm.

Sveobuhvatna posvećenost vodoniku

U isto vrijeme, Daimler Truck radi zajedno sa kompanijom Linde na razvoju novog procesa za rukovanje tečnim vodikom ( „subcooled” tečni vodik, „sLH2 tehnologija“). Između ostalog, ovaj inovativni pristup omogućava još veću gustinu skladištenja i lakše punjenje u poređenju sa LH2. Kompanije planiraju prvo punjenje prototipa vozila na pilot stanici u Njemačkoj 2023. godine. Mercedes-Benz Trucks i njegovi partneri planiraju visok nivo transparentnosti i otvorenosti oko relevantnih interfejsa za zajednički razvijene sLH2 tehnologije. Cilj je da se što više surađuje sa drugim kompanijama i udruženjima kako bi se razvilo vlastito punjenje i tehnologije za vozilo koje primjenjuju novi standard tečnog vodonika i na taj način uspostavili globalno masovno tržište za novi proces.

Kada je riječ o infrastrukturi za pumpe vodika duž važnih transportnih ruta u Europi, Daimler Truck planira da surađuje sa kompanijama Shell, BP i TotalEnergies. Daimler Truck je također akcionar u operateru stanica za punjenje vodikom, H2 MOBILITY Deutschland. Pored toga, Daimler Truck, IVECO, Linde, OMV, Shell, TotalEnergies i Volvo grupa su se obvezali da će raditi zajedno kako bi pomogli u stvaranju uvjeta za masovno lansiranje kamiona na vodik u Europi kao dio H2Accelerate (H2A) interesne grupe.

Zajedničko poduzeće cellcentric sa Volvo grupom

Zajedno sa Volvo grupom, Daimler Truck je posvećen ideji gorivnih ćelija na bazi vodika. Obje kompanije osnovale su svoje zajedničko poduzeće cellcentric 2021. godine. Cilj cellcentric-a je da postane jedan od vodećih svetskih proizvođača sustava gorivnih ćelija. U tom cilju, kompanija planira da od 2025. godine uspostavi jedan od najvećih pogona za serijsku proizvodnju u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close