A gdje smo mi?

Jeste li znali da Gana ima vlastitu automobilsku marku?

Kantanka Automobile proizvodi razne automobile za domaću uporabu, a dijelove uglavnom dobavljaju iz Kine, iako se ponešto uradi i u domaćoj
AutoMoto / Flash | 23. 10. 2023. u 09:10 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko god se ponekad ponašali kao da smo iznad drugih, pogotovo afričkih zemalja, zanimljivo će vam zvučati informacija kako se u jednoj Gani proizvode automobili, a u Bosni i Hercegovini više ne. barem ne u nekoj spomena vrijednoj serijskoj proizvodnji, pa iako i malih serija.

S druge strane, zahvaljujući inicijalnoj ideji lokalnog heroja radničke klase, ulagača i, usput, propovjednika, koji se zvao Kwadwo Safo Kantanka, u Gani se od 1994. proizvode automobili.

Danas tvrtku vodi Kwadwo Safo Kantanka junior, a modeli su uglavnom lepeza proizvoda SUV orijentacije - na osnovu kineskih modela, u takozvanoj CKD formi proizvodnje, gdje se gotovi sklopovi spajaju lokalno, uz tek pokoji domaći detalj, koji čini razliku između kineskog i modela iz Gane.

Uz civilna vozila, Katanka se posebno iskazala u proizvodnji patrolnih vozila za policiju i vojsku, ali i u proizvodnji lako oklopljenih vojnih vozila na više osovina.

Kopirati
Drag cursor here to close