Novi u nizu

Jaguar i Land Rover najavili potpunu elektrifikaciju

Čini se da svjedočimo posljednjem desetljeću benzinaca i dizelaša, jučer su i iz Jaguara i Land Rovera najavili elektrifikaciju svoje flote.
AutoMoto / Flash | 16. 02. 2021. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi proizvođači automobila najavili su djelomičnu ili potpunu elektrifikaciju svojih vozila, a broj kompanija koje smatraju da za benzince i dizelaše uskoro više neće biti mjesta na cestama sve je veći. To se sve više odnosi i na proizvođače luksuznih i skupih automobila.

Npr. Bentley je krajem prošle godine najavio veće ulaganje u elektrifikaciju te potpuni prelazak na struju nakon 2030. godine. Slično su sada najavili iz još jednog britanskog proizvođača luksuznih automobila.

Jaguar Land Rover tako je predstavio novu globalnu strategiju “Reimagine”, koja obuhvaća elektrifikaciju i prema kojoj će svi Jaguari nakon 2025. godine imati samo električne motore te u njihovoj floti više neće biti mjesta za vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Putem elektrifikacije kreće i Land Rover, koji će 2024. predstaviti svoj prvi električni automobil, nakon čega će i oni ubrzati elektrifikaciju.

Zanimljivo je kako će kompanija za te brendove razviti različite arhitekture jer žele da brendovi imaju “vlastitu i različitu osobnost”.

Jaguar je još prije nekoliko godina predstavio svoj prvi električni automobil, model I-Pace, a tijekom sljedećih godina svi dosadašnji modeli (XE, XF, E-Pace i F-Pace) s benzinskim i hibridnim motorima bit će zamijenjeni i prodavat će se isključivo u verzijama s električnim motorima.

U sklopu nove strategije i prelaska na električne motore Jaguar će uložiti oko 3 milijarde dolara te naglašava da zbog tranzicije na nove tehnologije neće zatvarati tvornice automobila u Velikoj Britaniji niti drugdje u svijetu, javlja Zimo.

Komentirajući električnu budućnost svoje kompanije, izvršni direktor Thierry Bolloré rekao je kako će se fokusirati na kvalitetu ispred kvantitete.

Sve ukazuje na to kako je ovo posljednje desetljeće benzinaca i dizelaša te će većina kompanija krajem ovog, a pogotovo početkom tridesetih godina, u ponudi imati samo električne automobile, dok će u mnogim zemljama tijekom sljedećeg desetljeća, kako sada stoje stvari, stupiti na snagu zakoni prema kojima će se zabraniti prodaja automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

 

Kopirati
Drag cursor here to close