Potpuna elektrifikacija

Honda će u Europi prodavati samo električne automobile i hibride

Honda planira na europskom tržištu od 2022. prodavati samo električna vozila i hibride.
AutoMoto / Flash | 24. 10. 2019. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke države već imaju planove o skorašnjoj zabrani prodaje automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem, dok velike kompanije ulažu milijarde dolara u razvoj tehnologije za električna vozila i baterije.

Raste broj stanica za punjenje električnih vozila, kao i njihova prodaja, no proći će još dosta vremena dok prodaja e-automobila premaši prodaju benzinaca i dizelaša.

Veliki korak prema električnoj revoluciji najavili su ovaj tjedan iz Honde te će japanski proizvođač automobila od 2022. godine na europskom tržištu prodavati samo električne i hibridne automobile.

To je u Amsterdamu prilikom predstavljanja električne verzije modela Jazz rekao Tom Gardner, potpredsjednik Honda Motor Europea: "Svjedoci smo velike promjene u Europi i danas najavljujemo svoj odgovor na te promjene". Još ranije ove godine iz Honde su objavili plan da će od 2025. u Europi prodavati isključivo električna vozila.

Honda će prvo prestati s prodajom dizelaša na Starom kontinentu, što će biti za dvije godine te će fokusa biti usmjeren na vozila s električnim motorima, a nakon Europe sličan potez očekuje se i na drugim tržištima, javlja Zimo.

Jedan od potencijalnih ključeva uspjeha Honde na tom tržištu je model Honda e – automobil retro-dizajna i malih dimenzija namijenjen gradskoj vožnji. U japanskoj kompaniji vjeruju da, barem trenutačno, više smisla ima razvijati gradske automobile s e-motorima, nego limuzine ili SUV modele.

Naime, za gradsku vožnju nije potrebna prevelika baterija jer udaljenosti nisu velike (Honda e ima doseg do 220 km), a usprkos dizajnu iz nekih prošlih vremena, automobil dolazi s brojnim modernim tehnologijama poput glasovnog asistenta, povezanom aplikacijom za smartphone putem koje se može provjeriti stanje baterije, otključati vozilo, aktivirati klimu itd.

Kopirati
Drag cursor here to close