Najveća opasnost današnjice

Hakeri zaustavili proizvodnju Toyote u Japanu

Četrnaest tvornica najvećeg svjetskog proizvođača automobila ovog je ponedjeljka stalo s radom jer je u hakerskom napadu onemogućen rad ključnog im dobavljača automobilskih dijelova.
AutoMoto / Flash | 02. 03. 2022. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvornice koncerna Toyota u kojima se sastavljaju automobili pod markama Toyota, Hino i Daihatsu, u ponedjeljak su bile prisiljene zaustaviti proizvodnju.

Na ukupno četrnaest lokacija diljem Japana proizvodnja je stala jer je hakerski napad onemogućio rad njihovog ključnog (tier 1) dobavljača, Kojima Industries, koji za Toyotu proizvodi plastične dijelove.

Kako su ostali bez brojnih komponenata za sastavljanje automobila, koje bi inače stigle na proizvodnu liniju po principu "just-in-time", tvornice su stale s radom.

To bi moglo značiti da će ovomjesečna proizvodnja biti smanjena za barem 5%, odnosno da će s 28 proizvodnih linija sići najmanje 13.000 vozila manje od plana.

Kad je riječ o uzrocima, doznaje se tek kako je Kojima Industries pod velikim hakerskim ucjenjivačkim napadom. Potvrdili su i kako ih je zarazio nepoznati računalni virus, kao i da su napadači zatražili plaćanje otkupnine, javlja Bug.

Napad je započeo još u subotu, da bi do ponedjeljka zaustavio Toyotine tvornice. U trenutku nastanka ove vijesti Kojimine web stranice i dalje su nedostupne.

Doznaje se kako je malware zahvatio jedan od glavnih Kojiminih poslužitelja, ali i da su kompanije pronašle alternativni način za nastavak rada, unatoč tome što zloćudni program s tog poslužitelja još nije uklonjen.

Prema najnovijim informacijama, proizvodnja bi mogla biti nastavljena u srijedu. Ovi problemi za Toyotu dolaze nakon povremenih obustava proizvodnje zbog pandemije i nedostatka čipova, a već od ranije je poznato da ovogodišnji proizvodni ciljevi neće biti ispunjeni.

Kopirati
Drag cursor here to close