Nisu samo čipovi

Fordu nedostaje i amblema

Prepoznatljivi Fordov plavi ovalni logotip, postavljen na masku vozila, jedan je od razloga zašto ova kompanija trenutačno ima tisuće nedovršenih vozila koja čekaju sklapanje i isporuku.
AutoMoto / Flash | 27. 09. 2022. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uslijed posvemašnje nestašice čipova, koja već mjesecima muči autoindustriju, američki Ford posljednjih mjeseci ponovno gomila nedovršene automobile, koji čekaju da im stignu neki od ključnih dijelova.

Tamošnji su mediji otkrili kako je riječ o tisućama popularnih kamioneta za američko tržište, za koje proizvođač više nema mjesta na vlastitim parkiralištima oko tvornica, pa ih je počeo gomilati na drugim dostupnim mjestima.

Jedno od takvih je i NASCAR trkalište Kentucky Speedway, koje se nalazi u blizini Fordove tvornice u Louisvilleu. Ovaj oval izgrađen je prije dvadesetak godina, no već dvije godine ne koristi se za utrkivanje – pa ga je Ford iskoristio kao privremeni lager za nedovršena vozila, javlja AutoNet.

Ono što je dodatno zanimljivo u cijeloj priči, jesu sami razlozi takvog gomilanja nedovršenih SUV-ova. Kako piše Wall Street Journal, osim nedostatka čipova za njihovo finalno sklapanje, Fordu nedostaje i poznati plavih ovalnih amblema koje bi morali postaviti na prednju masku vozila.

Problem u dobavi je toliki da vozila češće čekaju taj bedž nego čipove, pa su u upravi kompanije već počeli razmatrati alternative. Jedna od njih bilo je i 3D ispisivanje amblema, kojim bi se privremeno “zakrpali” nedostaci originalnih, no to se rješenje pokazalo kao nedovoljno kvalitetno.

Druga komponenta s kojom muku muče u Fordu su plastični natpisi naziva modela, koji se pričvršćuju na stražnju stranu vozila, pa se i zbog njih povećavaju zalihe nedovršenih vozila, primarno kamioneta iz F-serije.

Kopirati
Drag cursor here to close