Peugeot 205

Europ'Raid: 500 francuskih avanturista stiže u Foču

AutoMoto / Flash | 09. 06. 2017. u 14:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Foča će i ovog ljeta biti domaćin pet stotina mladih Francuza koji će sa 150 Peugeot 205-ica, na putu kroz Europu, noćiti u jedinstvenom ambijentu NP Sutjeska na području ove lokalne zajednice.

Prošlogodišnje impresije koje su ponijeli s istog proputovanja kroz Foču, mlade Francuze, članove organizacije 'Europ'Raid', ove godine vraćaju u većem broju, pa će francuska posada 4. kolovoza još jednom sagledati sve ljepote ove općine.

Iz zemlje mode, vina i sireva francuska posada krenut će 29. srpnja i planiraju da za 23 dana posjete 20 europskih zemalja. Na taj spisak i ove godine uvrstili su i BiH, odnosno RS.

Tako će 4. kolovoza doputovati na Tjentište, gdje će postaviti kampove i za jedan dan uživati u jedinstvenom ambijentu NP Sutjeska.

Cilj ovog projekta je upoznavanje različitih kultura i običaja Starog kontinenta, kaže jedan od organizatora, dvadesetpetogodišnji Jérémy Blandin, i ističe da očekuju odličan boravak na Tjentištu:

"Vraćamo se ponovo u Foču s većom grupom. Željeli bismo da se provedemo kao i prošle godine, a inače naš cilj je upoznavanja različitih ljudi, pejzaža, prirode. Prošle godine smo prošli kroz Sutjesku, ostali smo očarani, a drago nam je da ćemo ovaj put boraviti i odmarati na tom divnom tihom, mjestu, gdje ćemo prespavati, obići sve destinacije i uživati u nevjerovano lijepom pejzažu", kazao je Blandin za Radio Foču.

Za ugodan boravak gostiju u Foči pobrinut će se ovogodišnji domaćini TO Foča i NP Sutjeska:

"Nama ovo zaista mnogo znači, a s obzirom na to da se ove godine povećao broj sudionika, broj automobila, da ova grupa pravi izuzetnu video promociju i tisak promotivni materijal i samim tim što pronose odlične utiske ovog kraja, mnogo doprinosi ukupnoj turističkoj promociji ovog dijela RS", rekla je Ljeposava Đajić, direktorica TO Foča.

Francuzi će imati priliku da na Tjentištu prošetaju Dolinom heroja, sagledaju prirodne ljepote najstarijeg nacionalnog parka u BiH i uživaju u domaćoj tradicionalnoj kuhinji.

"Tražili su da im ponudimo autohtona domaća jela i proizvode, mi ćemo to i ispoštovati, a sama činjenica da se nađete u centru njihove pažnje, među 20 europskih zemalja, svrstava nas na značajnu turističku ljestvicu Europe", rekao je Dejan Pavlović, direktor NP Sutjeska.

Prošle godine 207 Francuza u 65 automobila Peugeot 205 stigli su u Foču 5. kolovoza. Prenoćili su pod šatorima na stadionu u naselju Donje Polje, a Turistička organizacija ove općine dočekala ih je bogatom trpezom i koncertom rock grupe Paranoid. Sama činjenica da se ponovo vraćaju u Foču, ovu općinu svrstava u poželjnu svjetsku destinaciju.

"Mi smo počašćeni njihovom posjetom i vjerujemo da će ovo doprinijeti razvoju turizma, popularizaciji prirodnih i turističkih resursa koje imamo, a kako i sami kažu, vraćaju se gdje im je lijepo, a naša obveza je da budemo dobri domaćini", rekao je Radisav Mašić, načelnik općine Foča.

Organizatori Europ'Raida proputovanje Europom započeli su 2014.godine, kada su s četiri automobila prvi put proputovali Starim kontinentom. Iz godine u godinu povećavaju broj sudionika i broj automobila, a za narednu godinu najavili su da će u Foču stići s 300 Peugeot 205-ica i čak tisuću sudionika.

Kopirati
Drag cursor here to close