Teslin automobil

Cybertruck nećemo tako skoro vidjeti u Europi

Više je razloga zbog kojih Tesla svoj novi kamionet neće u skorije vrijeme početi prodavati na europskom tržištu – od sigurnosti pa do činjenice da kamioneti na našem kontinentu nisu ni izbliza popularni kao u SAD-u.
AutoMoto / Flash | 05. 12. 2023. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teslin Cybertruck je prošloga tjedna, četiri godine nakon što je najavljen i s više od dvije godine zakašnjenja, isporučen svojim prvim kupcima. Tijekom 2024. godine počinje i njegova masovnija proizvodnja, koja će biti fokusirana na ispunjavanje odavno otvorene knjige narudžbi. U njoj je navodno i do 2 milijuna kupaca na listi čekanja.

Za prvu godinu najoptimističnije procjene kažu da će na tržište biti isporučeno stotinjak tisuća primjeraka. Puni kapacitet tvornice u Teksasu, gdje se ovaj kamionet ekskluzivno proizvodi, jest oko 250.000 komada na godinu, a i sam Elon Musk je nedavno priznao da se tolike količine sklopljenih Cybertrucka ne očekuju prije 2025. godine.

Prilagodba proizvodnje

Glavnina narudžbi za Cybertruck do sada dolazi iz SAD-a, domicilnog tržišta Tesle, na kojem su kamioneti već desetljećima najprodavanija kategorija vozila. Logično je, stoga, da će proizvodnja ispunjavati prvo zahtjeve domaćih kupaca, prije negoli se u Tesli odluče izvoziti svoj “svemirski” novi model. Prva tržišta na koja bi mogao biti izvezen bit će kanadsko i meksičko.

Kad je riječ o Europi, tu nitko nema prevelikih očekivanja da bi mogao vidjeti Cybertruck u salonima ili na cesti u dogledno vrijeme. Osim spomenutih ograničenja, europsko tržište nije niti približno toliko sklono kamionetima kao američko, niti su naše ceste (da ne spominjemo garaže) prilagođene za vozila te veličine. Iz istog razloga u Tesli ne vide potrebu prilagođavati Cybertruck europskom tržištu. Musk je samo jednom dosad spomenuo da bi za Europu trebalo izraditi manji model, ali nikada se više o tome nije pričalo.

Regulatorni zahtjevi

Sve kada bi u Tesli i htjeli Cybertruck dovesti u Europu, ili kada bi ga netko htio kupiti pa uvesti i legalizirati za ovdašnje ceste, regulatorni bi izazovi mogli biti preveliki. Cybertruck je, naime, vrlo čvrst automobil sa šasijom od nehrđajućeg čelika, koja je vrlo agresivna prema drugim vozilima u sudarima – a pogotovo prema “ranjivim sudionicima u prometu”, tj. pješacima, motociklistima i biciklistima. Europski propisi za homologaciju vjerojatno ne bi bili niti približno zadovoljeni u trenutačnoj konfiguraciji Cybertrucka.

Spomenimo samo jedan zahtjev EU, kakvoga u SAD-u nema: niti jedan vanjski ugao na automobilu ne smije biti oštar, tj. mora imati minimalnu zaobljenost, uz najmanji polumjer od 2,5 milimetra. Cybertruck je, pak, sklopljen od pravilnih čeličnih poligona, a vanjski su mu kutovi značajno oštriji od navedenoga. Zaobljavanje uglova kod ovog bi modela značilo intervenciju ne samo u njegov prepoznatljivi dizajn, nego i u način proizvodnje, a možda i u strukturalnu čvrstoću. To se Tesli, imajući u vidu relativno malo europsko tržište za kamionete, sigurno ne bi isplatilo.

Osim pasivne sigurnosti, postavlja se i pitanje kategorizacije. Prazan Cybertruck teži oko 3,1 tonu, a ukupna mu je najveća dopuštena masa, ovisno o modelu, između 4 i 4,5 tone. Time on prelazi iz kategorije B (najveće dopuštene mase od 3,5 tone) u C1, što znači da ga se ne bi smjelo voziti s “običnom” vozačkom dozvolom za osobna motorna vozila, već onom za lake kamione. Sanjate li o Cybertrucku, dakle, morat ćete “preko bare”…

 

Kopirati
Drag cursor here to close