Unatoč padu prodaje

Audi ostvario rekordan profit

Audi je između ostalog profitirao i zbog pozitivnih efekata pristiglih sirovina.
AutoMoto / Flash | 05. 05. 2022. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački Audi je u prvom tromjesečju zabilježio pad prodaje, ali taj proizvođač automobila ipak može da se pohvali rekordnim profitom. Dobit Audija se bez poreza udvostručila na 2,9 milijardi eura, što je najveći profit ikada u prvom kvartalu, priopćili su u četvrtak.

Audi je između ostalog profitirao i zbog pozitivnih efekata pristiglih sirovina, koji su mu donijeli 1,2 milijarde eura. Pored toga, pod krovom koncerna prvi put je konsolidariziran i bilans marke Bentley koja je četvrta uz Audi, Lamborghini i Ducati.

Ali situacija u kojoj je Audi je i inače, unatoč problemima sa sirovinama, čipovima i snabdijevanjem dijelovima, dobra. Tako je nestašica automobila na tržištu rezultirala i time da je u stanju da daje "znatno" manje popuste na vozila, pojasnio je šef financijske uprave koncerna Jürgen Rittersberger.

Situacija na tržištu je, prema njegovim riječima, odlična.

Dodatno, Audi sada više proizvodi skupocjenije i isplativije automobile. To, uz uključenje financijskog bilansa Bentleya u bilans koncerna, objašnjava zašto je ukupna dobit porasla za dva posto, na 14,3 milijarde eura, iako je na nivou koncerna broj isporuka vozila opao za 16 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

U tijeku cijele godine koncern Audi planira isporučiti 1,8 do 1,9 milijuna vozila, i dostići ukupnu dobit između 62 i 65 milijardi eura. Time ta kompanija, koja je dio grupe VW, potvrđuje svoju prognozu "unatoč geopolitičkim neizvjesnostima izazvanih ratom u Ukrajini i poteškoćama sa snabdijevanjem".

Kopirati
Drag cursor here to close