Automobili bez vozača

Amazon preuzeo kompaniju koja razvija autonomnu tehnologiju

Amazon je preuzeo kompaniju Zoox, koja već 6 godina radi na razvoju tehnologije za autonomnu vožnju.
AutoMoto / Flash | 29. 06. 2020. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok Amazon obara rekorde po vrijednosti dionice te je kompanija sada teška čak 1,34 bilijuna dolara, konstantno ulaže u nove tehnologije na kojima će zarađivati u budućnosti.

Za Jeffa Bezosa, izvršnog direktora kompanije i najbogatijeg čovjeka na svijetu, jedna je od takvih tehnologija autonomna vožnja.

Tijekom jednog prošlogodišnjeg sastanka sa zaposlenicima rekao je kako je fasciniran napretkom autonomne tehnologije te su već dosad uložili mnogo novca u njezin razvoj.

Početkom prošle godine Amazon je uložio 700 milijuna dolara u startup Rivian, koji razvija električna vozila, te u kompaniju Aurora, čiji je jedan od osnivača i Chris Urmson, koji je ranije vodio razvoj autonomnih automobila u Googleu, tj. Alphabetu. Prošli tjedan napravili su novi veliki korak koji jasno naglašava njihove planove u narednim godinama.

Amazon je preuzeo kompaniju koja već 6 godina razvija autonomnu tehnologiju Zoox, a iako službene brojke nisu poznate, u medijima se spominje cifra od 1,2 milijardi dolara.

Ako je ta brojka točna, čini se kako je Amazon dobro i prošao jer je donedavno vrijednost kompanije iznosila više od 3 milijarde dolara, javlja Zimo.

Prema uvjetima akvizicije, Zoox će nastati djelovati kao odvojeni odjel unutar Amazona, a Aicha Evans i Jesse Levinson nastavit će voditi kompaniju kao i dosad. Jeff Wilke, jedan od direktora u Amazonu, rekao je kako će njegova kompanija pomoći talentiranom timu Zooxa da u sljedećim godinama svoju viziju pretvori u stvarnost.

Zoox je dosad testirao svoju tehnologiju na prilagođenim modelima Toyote Highlandera u San Franciscu i Las Vegasu, a uz pomoć Amazona razvoj tehnologije dodatno će se ubrzati.

Nije poznato na koji će način Amazon iskoristiti Zoox i tehnologiju koju razvijaju, a jedna je od pretpostavki da će je integrirati u svoju logističku mrežu kako bi se ubrzala i pojeftinila dostava, smatraju na stranici CNBC.

 

Kopirati
Drag cursor here to close