Budućnost

AM radio u automobilima će izumrijeti jer smeta struji?!

Uveden 1920-ih, AM je ostao u funkciji jer signal putuje dalje od FM-a, često je jeftiniji za korištenje i ostaje popularan među starijim slušateljima radija.
AutoMoto / Flash | 13. 12. 2022. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

AM radio bi mogao krenuti putem izumiranja nakon više stoljeća usluge jer proizvođači automobila prestaju nuditi uslugu u svojim električnim vozilima, prenijela je Revija Hrvatskog autokluba.

Električna vozila stvaraju više elektromagnetskih smetnji nego vozila na benzinski i dizelski pogon, uzrokujući više statičkog elektriciteta, buke i zujanja na AM signalu nego na FM signalu, objavio je u članku The New York Times.

Smetnje su navele nekoliko proizvođača automobila, uključujući Teslu, Audi, Porsche, Volvo i Volkswagen, da uklone AM radio iz svojih električnih modela.

Uveden 1920-ih, AM je ostao u funkciji jer signal putuje dalje od FM-a, često je jeftiniji za korištenje i ostaje popularan među starijim slušateljima radija.

Mnogi se brinu da bi uklanjanje AM radija iz električnih vozila moglo označiti početak trenda nestanka radijskih postaja.

''Ako radio nestane iz automobila, to bi bilo stvarno poražavajuće'', rekla je Nola Daves Moses, direktorica distribucije radijske mreže Native Voice One u Indijani.

''Je li ovo prvi korak? Je li FM sljedeći'', pita se Daves Moses.

Video: The Evolution of the car radio

Naravno, ostaje i digitalni radio, kao još jedna aktualna tehnologija, ali ovdje je i pitanje dugoročne strategije. Streaming servisi, osobne playliste – radio je u automobilima sve više ugrožen.

Kopirati
Drag cursor here to close