Sramota za novinarstvo

Njemačka urednica otpuštena zbog lažnog intervjua s Michaelom Schumacherom

Anne Hoffmann, glavna urednica časopisa Die Aktuelle "od danas je razriješena dužnosti", navodi se u priopćenju Funkea. Nadgledala je rad časopisa od 2009. godine.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 22. 04. 2023. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavnu urednicu njemačkog tabloida koji je objavio lažni intervju nastao uz pomoć umjetne inteligencije s bivšim svjetskim prvakom Formule 1 Michaelom Schumacherom smijenila je u petak medijska grupa Funke.

Funke, koji objavljuje časopis, također se ispričao obitelji Schumacher.

"Taj neukusan i obmanjujući članak nikada se nije trebao pojaviti. On ni na koji način ne odgovara standardima novinarstva koje mi - i naši čitatelji - očekujemo od izdavača kao što je Funke", rekla je Bianca Pohlmann, direktorica časopisa Funke, prenosi Hina.

Anne Hoffmann, glavna urednica časopisa Die Aktuelle "od danas je razriješena dužnosti", navodi se u priopćenju Funkea. Nadgledala je rad časopisa od 2009. godine.

Priča objavljena ovoga tjedna u Die Aktuelle izazvala je pomutnju u njemačkom medijskom svijetu i raspravu o opasnostima umjetne inteligencije.

Na naslovnici časopisa je Schumacherova fotografija, uz naslov: "Michael Schumacher: Prvi intervju!"

Manji naslov ispod glasi: "Zvuči obmanjujuće stvarno".

U časopisu je postalo jasno da je tabloid pisao o lažnom intervjuu koji je generirala internetska stranica koja je koristila alate umjetne inteligencije.

Većina fanova bi znala da su tvrdnje u intervjuu potpuno izmišljene, budući da je Schumacher živio potpuno povučeno otkako je zadobio tešku ozljedu mozga na skijanju 2013.

Nesreća mu je ostavila teške dugotrajne zdravstvene posljedice. Od nesreće nije viđen u javnosti.

"Intervju" je pogrešno sugerirao da je Schumacher (54) otkrio detalje svojeg oporavka.

Kopirati
Drag cursor here to close