Značajno priznanje

Zelenski zahvalio Hrvatima

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na svom je profilu na društvenoj mreži Twitter također objavio da je Hrvatski sabor izglasao Deklaraciju o priznavanju Gladomora.
Vijesti / Svijet | 28. 06. 2023. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski sabor jednoglasno je u srijedu izglasao Deklaraciju o priznavanju Holodomora (Gladomora) 1932. - 1933. godine genocidom nad ukrajinskim narodom.

"Povijesno glasanje"

Prijedlog Deklaracije ušao je u proceduru 7. lipnja 2023. godine, o njemu se raspravljalo 19. lipnja, piše Jutarnji.hr

Prijedlog su predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću podnijeli Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice, Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata i nezavisnih zastupnika, Klub zastupnika Hrvatske socijalno-liberalne stranke i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka, Klub zastupnika nacionalnih manjina, Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke i zastupnik Hrvoje Zekanović.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na svom je profilu na društvenoj mreži Twitter također objavio da je Hrvatski sabor izglasao Deklaraciju o priznavanju Gladomora.

"Zahvalan sam Republici Hrvatskoj na ovom povijesnom glasanju. Svijet nikada neće tolerirati zločine Kremlja, bilo da se radi o sadašnjima ili prošlima", konstatirao je Zelenski.

Kada je sredinom lipnja održan okrugli stol na temu "Holodomor - genocid nad ukrajinskim narodom", tajnik veleposlanstva Ukrajine u Hrvatskoj Ruslan Jegorov rekao je da važno da se on prizna.

Najveća katastrofa 

"Trebamo pamtiti i to ne samo zapaljenim svijećama jednom u godini već i dijelima, sa solidarnim glasom svijeta kako se ne bi ponovila takva katastrofa, priznanjem holodomora kao genocida bez straha, ali s osjećanjem moralne dužnosti", rekao je Jegorov.

Predsjednik Hrvatsko-ukrajinskog društva i bivši veleposlanik Hrvatske u Ukrajini Đuro Vidmarović rekao je na okruglom stolu da je ukrajinski narod 1932. i 1933. godine zadesila najveća katastrofa u njegovoj povijesti.

"Sovjetski komunistički režim glađu istrijebio oko sedam milijuna, moguće i više, Ukrajinaca nanijevši time demografski gubitak od kojega se Ukrajina nije nikada oporavila", rekao je Vidmarović.

Europski je parlament 15. prosinca 2022. usvojio rezoluciju kojom se Holodomor priznaje kao genocid.

Sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin pokrenuo je u studenom 1932. politiku prisilne kolektivizacije. Seljacima je ljetina bila oduzimana kako bi ih se prisililo da se odreknu zemlje i uđu u kolhoze, a najviše je stradala žitom najbogatija Ukrajina, u kojoj se nastojala otupiti svaka težnja za neovisnošću od Sovjetskog Saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close