Zaplet i rasplet

Vojska preuzima oružje od Wagnera, Prigožin 'uhvaćen' nad Bjelorusijom

Prema podacima FlihgtRadar24, mlažnjak Embraer Legacy 600 poletio je iz jugozapadne ruske regije koji graniči s Ukrajinom.
Vijesti / Svijet | 27. 06. 2023. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku su pripreme za prebacivanje teške vojne opreme grupe Wagner aktivnim jedinicama Oružanih snaga Rusije, objavilo je rusko Ministarstvo nakon što je objavljeno kako je obustavljen kazneni postupak protiv pripadnika ove jedinice.

Let u Bjelorusiju

Naime, ranije je Istražne odjel ruske Federalne službe sigurnosti priopćilo kako je obustavilo postupak povodom oružane pobune grupe Wagner nakon što je utvrđeno da su njezini pripadnici 24. lipnja obustavili radnje izravno usmjerene na izvršenje krivičnog djela, prenijele su RIA Novosti.

Uprava spomenutog istražnog odjela pokrenula je postupak protiv šefa Wagnera Jevgenija Prigožina zbog organiziranja oružane pobune 23. lipnja nakon što su snage Wagnera zauzele sjedište Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

Tanjug prenosi kako je zrakoplov koji pripada Waqneru sletio u utorak ujutro na vojni aerodrom koji se nalazi oko 20 kilometara od bjeloruske prijestolnice Minska što je obznanio bjeloruski operater za nadgledanje zračnog prostora.

Prema podacima FlightRadar24, mlažnjak Embraer Legacy 600 poletio je iz jugozapadne ruske regije koji graniči s Ukrajinom.

Bjeloruski operater je naveo kako je drugi ruski privatni zrakoplov, koji je poletio iz Sankt Peterburga, sletio na vojni aerodrom manje od 20 minuta nakon što je to uradio zrakoplov Wagnera, objavio je Politico.

Krvoproliće

Reuters pak piše kako se identifikacijski kodovi zrakoplova poklapaju sa šiframa zrakoplova Autolek Transport koji SAD povezuju s Prigožinom.

Istodobno, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je borce Wagnera da potpišu ugovor s ruskim Ministarstvom obrane, ili da se vrate kući, odnosno, da odu u Bjelorusiju.

Putin je u obraćanju naciji na TV kanalu 1, rekao da su većina boraca te grupe patriote koji su bili izmanipulirani i zahvalio im jer su, kako je naveo, zaustavili i izbjegli krvoproliće.

Putin je zahvalio svim ruskim vojnicima na hrabrosti, kao i predsjedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku na doprinosu mirnom rješavanju situacije.

Lukašenko je pak izdao naređenje da se vojska stavi u punu borbenu gotovost.

"Dao sam sva naređenja da se vojska podigne u stanje pune borbene gotovosti", rekao je Lukašenko danas u Minsku.

Stanje na bojišnici i civili

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je ukrajinski protuudar napredovao na svim frontovima. Zelenski nije iznio detalje u svom noćnom video obraćanju.

Za to vrijeme ih ruska strana optužuje da napadaju zabranjenim kemijskim oružjem.

Promatračka misija UN-a u Ukrajini objavila je danas da je Rusija privela više od 800 civila od početka sukoba prošle veljače, od kojih su 77 pogubljeni. Izvještaj je pokazao da je i Ukrajina prekršila međunarodno pravo proizvoljnim pritvaranjem civila ali u znatno manjem obujmu, prenio je Reuters. 

Misija UN je navela da su pritvoreni civili mučeni i zlostavljani i s ruske i s ukrajinske strane, kao i da je ruska strana pritvarala civile i na teritoriju Ukrajine i na teritoriju Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close