Imenovan novi

Zelenski smijenio ministra obrane

"Oleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata. Smatram da ministarstvo treba nove pristupe i druge oblike interakcije s vojskom i društvom u cjelini".
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2023. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio da će ovoga tjedna od parlamenta zatražiti smjenu ministra obrane Oleksija Reznikova i na njegovu poziciju postaviti Rustema Umerova, šefa glavnog ukrajinskog fonda za privatizaciju.

Potrebni novi pristupi

"Odlučio sam smijeniti ministra obrane Ukrajine. Oleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata. Smatram da ministarstvo treba nove pristupe i druge oblike interakcije s vojskom i društvom u cjelini", kazao je Zelenski, a prenosi Sky News. Smjenu ministra obrane mora odobriti parlament, a očekuje se da će većina zastupnika Vrhovne Rade podržati ovu promjenu.

Umerov (41), bivši odvjetnik i krimski Tatar, član je oporbene stranke Holos i od rujna 2022. obnaša dužnost čelnika Ukrajinskog fonda za državnu imovinu. Odigrao je značajnu ulogu u raznim humanitarnim aktivnostima; uključujući razmjenu ratnih zarobljenika, političkih zatočenika, djece i civila, kao i evakuaciju civila iz okupiranih područja.

Također je odigrao osjetljivu ulogu u ratnim pregovorima koji se primjerice tiču Crnomorskog sporazuma o žitaricama. Služi kao zamjenik šefa stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, predstavljajući krimske Tatare te je savjetnik bivšeg predsjednika Medžlisa krimskih Tatara, Mustafe Džemileva.

Umerov od prosinca 2020. preuzima ulogu supredsjedatelja diplomatske inicijative Krimske platforme.

Ukrajinski ministar obrane podnio ostavku

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov podnio je ostavku predsjedniku parlamenta, rekao je u objavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

"Bila je čast služiti ukrajinskom narodu i raditi za ukrajinsku vojsku posljednja 22 mjeseca, najtežem razdoblju moderne povijesti Ukrajine", napisao je.

Nije odgovorio na pitanje Kyiv Posta o glasinama da bi mogao postati sljedeći ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji. "Najneposredniji planovi su pokretanje niza projekata za potporu obrambenim snagama, ali u statusu običnog građanina", rekao je.

"Ova stranica moje životne knjige je već ispisana. Vrijeme je da okrenem i napišem nove stranice", dodaje.

Kopirati
Drag cursor here to close