Uvodne riječi

Završen prvi dan suđenja u predmetu ''Thaci i ostali'' u Hagu: Evo što je rečeno

Tužitelj Whiting je kazao da je među žrtvama najviše bilo Albanaca, ali i Srba i Roma, dok su na meti posebno bili članova Demokratskog saveza Kosova, na čijem je čelu bio Ibrahim Rugova.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2023. u 17:26 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvog dana suđenja u predmetu ''Thaci i ostali'' u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, Specijalizirano tužiteljstvo je iznijelo svoju uvodnu riječ, javlja Anadolija.

Glavni tužitelj Alex Whiting je istaknuo da su četiri optužena, Hashim Thaci, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi, dokazano bivši čelnici Oslobodilačke vojske Kosova, bili upoznati sa ubojstvima i zatvaranjem različitih osoba, koja su smatrana izdajnicima i suradnicima srpskog režima.

Prema podacima Tužiteljstva od 440 osoba koji su bili privedeni od strane OVK-a, najmanje njih 144 nije preživelo. Tužiteljstvo je navelo da je u svim operativnim zonama OVK-a bilo pritvornih centara, uključujući i dva na teritoriji Albanije, u Cahanu i Kuksu.

Borba za vlast

Tužitelj Whiting je kazao da je među žrtvama najviše bilo Albanaca, ali i Srba i Roma, dok su na meti posebno bili članova Demokratskog saveza Kosova, na čijem je čelu bio Ibrahim Rugova.

Iznoseći dijelove dokaza, Tužiteljstvo je pokazalo nekoliko odluka kojima se pojašnjava da je ubostva kolaboracionista srpskog režima izvršila OVK-a. Tužiteljstvo je u svojih pet sati izlaganja, istaknulo da otmice i ubijanja nisu prestala ni nakon završetka rata, te da je motiv bila borba za vlast.

Navedeno je da postoje izveštaji UNMIK-a i KFOR-a da OVK-a nije poštovala sporazum o demobilizaciji nakon završetka bombardovanja, te da su njihovi borci nezakonito zatvarali Srbe i druge civile.

Kako je naglasio jedan od tužitelja, zarobljenici su bili premlaćivani ili fizički zlostavljani, a neke od metoda mučenja bile udaranje palicama po telu, rezanje noževima po tijelu, mučenje strujom, ozlijeđivanje vrelim voskom i drugo.

Tužiteljstvo je potenciralo da se ne sudi Oslobodilačkoj vojsci Kosova, već optuženim pojedincima, koji su upotrebili nelegalna sredstva, suprotna zakonima ratovanja, kao što su uhićenje, mučenje i ubijanje osoba koje nisu sudjelovale u ratu. Istaknuto je da je na Kosovu vlada atmosfera zastrašivanja svedoka, što jedan od razloga zašto se Sud nalazi u Hagu.

Rečeno je da je Hashim Thaci više puta tajno bio u Hagu na ispitivanju, te da je tom prilikom izneo netočne podatke o svojoj poziciji u OVK-a.

Tužiteljstvo je potenciralo da se ne sudi Oslobodilačkoj vojsci Kosova, već optuženim pojedincima, koji su upotrebili nelegalna sredstva, suprotna zakonima ratovanja, kao što su hapšenje, mučenje i ubijanje lica koja nisu sudjelovala u ratu.

Obrane

Nakon Tužiteljstva, svoje izlaganje je pročitao zastupnik žrtava Sajmon Loz. Kazao je da su žrtve iz albanske, srpske i romske zajednice, različiith vjera. Dodao je da se uglavnom albanske žrve plaše odmazde, dok su se mnoge srpske žrtve iselile sa Kosova.

Izlaganje četiri tima obrane zakazano je za sutra.

Nakon hapšenja od strane Specijalizovanog tužitelja, Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi dovedeni su u pritvorski objekt Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu početkom studenog 2020. godine i od tada su u pritvoru.

Hashim Thaci, koji je tada bio predsjednik Kosova, odmah je podnio ostavku na tu poziciju.

Kopirati
Drag cursor here to close