Jednoglasna odluka

Američki Senat osudio Putina kao ratnog zločinca; na potezu Haag

''Vladimir Putin ne može izbjeći odgovornost za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom'', rekao je lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer u govoru uoči glasovanja.
Vijesti / Svijet | 16. 03. 2022. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Senat je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac, što je rijedak iskaz jedinstva u duboko podijeljenom Kongresu.

Rezolucija, koju je predstavio republikanski senator Lindsey Graham i koju su podržali senatori obje stranke, podstiče Međunarodni krivični sud (ICC) u Haagu i druge nacije da pravno progone rusku vojsku u bilo kojoj istrazi ratnih zločina počinjenih tijekom ruske invazije na Ukrajinu.

''Svi mi u ovoj dvorani udružili smo se, sa demokratama i republikancima, da kažemo da Vladimir Putin ne može izbjeći odgovornost za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom'', rekao je lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer u govoru uoči glasovanja, prenosi AP.

Rusija svoje djelovanje naziva "specijalnom vojnom operacijom" demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine.

Putin je također nazvao zemlju američkom kolonijom sa marionetskim režimom i bez tradicije nezavisne državnosti.

Moskva nije zauzela nijedan od 10 najvećih gradova u zemlji nakon invazije koja je počela 24. veljače, što predstavlja najveći napad na jednu europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close