U Haagu o Kosovu

Thaci rekao da nije kriv

Vijesti / Svijet | 03. 04. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši zapovjednike terorističke OVK Hashim Thaçi izjasnio se da nije kriv po optužnici za ratne zločine pred specijalnim sudom u Haagu.

Thaçi se suočava s deset točaka optužnice vezanih za ratna djelovanja 1998. i 1999. godine.

"Ja razumijem optužnicu i izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Thaçi sucima nakon početka postupka.

Suđenje bivšim vođama terorističke OVK Thaçiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Selimu za zločine nad Srbima, nealbancima i političkim neistomišljenicima počelo je danas u Haagu.

Suđenje je počelo uvodnim izlaganjem Tužiteljstva, a Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, podigao je u studenom 2020. optužnicu protiv Thacija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo progon, ubojstvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tijekom borbe za neovisnost.

Trojica među njegovim najbližim suradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci OVK.

Sva četvorica su optužena za "udruženi zločinački poduhvat u okviru kojeg su izvedeni masovni, sustavni, napadi" na srpske civile na Kosovu i kosovske Albance koji su bili politički protivnici OVK.

Thaci je podnio ostavku na dužnost šefa države odmah nakon podizanja optužnice i javio se u pritvorsku jedinicu suda u Haagu.

U Prištini je u nedjelju više tisuća ljudi prosvjedovalo u znak potpore bivšem predsjedniku i trojici suoptuženika.

Također premijer Albanije Edi Rama smatra apsurdnim držanje bivših vođa OVK u ćelijama, prenose Reporteri.

On je rekao da su se bivši čelnici OVK borili protiv etničkog čišćenja, a da su danas iza rešetaka bez ikakvih optužbi.

Rama je podvukao paralelu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, te kazao da ga slučaj bivših čelnika OVK navodi na pomisao da bi jednog dana i Zelenski, koji se danas doživljava kao heroj, mogao otići iza rešetaka.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close