Prelazak granice

Vučić, Zaev i Rama potpisali dokument o 'malom Šengenu'

Vučić je rekao da je cilj te inicijative da se do kraja 2021. godine stvore uvjeti da građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije "maksimalno" uz osobnu iskaznicu mogu preći granice svake od tri države.
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2019. u 22:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se dokument o takozvanom malom šengenu, koji je u četvrtak potpisao s premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, zasniva na implementaciji slobode protoka roba, kapitala, ljudi i usluga kao međunarodno prihvaćenih vrijednosti koje promoviraju i EU.

Obraćajući se novinarima u Novom Sadu, Vučić je rekao da je cilj te inicijative da se do kraja 2021. godine stvore uvjeti da građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije "maksimalno" uz osobnu iskaznicu mogu preći granice svake od tri države, prenosi Federalna.

"Mnogi će naš sastanak u Novom Sadu nazvati revolucionarnim. Nisam spreman da koristim takve riječi ali mislim da je izuzetno značajan za naše tri zemlje, za Srbiju nesumnjivo. Radimo zarad koristi naših građana zato što smo uvjereni da zaslužuju bolju budućnost, viši životni standard, nižu nezaposlenost", kazao je predsjednik Srbije.

Navodeći da kamioni na Zapadnom Balkanu gube godišnje 26 milijuna sata čekajući na granicama, Vučić je kazao da bi u slučaju uklanjanja tih barijera bilo moguće ostvariti ogromne uštede.  "Možete li zamisliti i koliku bismo korist imali od zajedničkog tržišta rada? S kapitalom neće ići tako jednostavno ali možemo i to da popravimo u godinama koje dolaze", naveo je predsjednik Srbije.

Vučić je najavio i da će s "najkonkretnijim" mjerama za realizaciju te inicijative, predstavnici tri zemlje izaći na narednom sastanku koji će biti održan u Ohridu 10. studenog.

"Otvoreni smo potpuno za naše partnere iz Zapadnobalkanske šestorke, svi su dobrodošli. Ova inicijativa je od suštinskog značaja za naš ekonomski i svaki drugi napredak i uvjeren sam da će naša saradnja biti sve bliža i bolja", kazao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama, kazao je da je danas održan "dragocjen sastanak sa značajnim ishodom".

"Mi smo se dogovorili da podržimo principe zajedničke deklaracije, čiji naslov govori sve, a to je sprovođenje četiri fundamentalne slobode EU u regiji Zapadnog Balkana. Ovo nije sastanak koji se iznenada dogodio i želim da pojasnim da on nema za cilj nikakve eksluzive, već je to korak koji je poduzet da bi se osigurao inkuzivni proces", rekao je Rama.

Po njegovim riječima, u deklaraciji dužnosnici triju zemalja zato govore o "šestorki sa Zapadnog tijekom tokom cijelog teksta".

Najavio je da će mjesec dana nakon Ohrida biti održan i sljedeći u Albaniji, na kojem se očekuje učešće svih šest zemalja.

Zaev pozvao cijelu regiju da se uključi u mali Šengen

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je danas da inicijativi za bliže ekonomsko povezivanje zemalja regije treba da se priključi svih šest zapadnobalkanskih zemalja. Zaev je rekao da je Sjeverna Makedonija podržala inicijativu jer mora biti urađeno mnogo više na ekonomskom približavanju.

Zaev je najavio da će naredni sastanak posvećen uklanjanju vancarinskih barijera u poslovanju i slobodnijem protoku roba, ljudi, usluga i kapitala biti održan 10. novembra u Ohridu i pozvao sve zemlje regiona da se priključe.

"Šaljemo poruku da poltički odnosi u regiji postaju jednostavniji, da Balkan više nije bure baruta već regija stabilnosti ekonomskog razvoja posvećen eurointegracijama i unapređenju standarda svojih građana", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close