Prognoze

Sjeverna Makedonija ide u EU, ostali na čekanju

Kada se radi o Albaniji, zbog političke krize i zaustavljanja pravosudnih reformi, Bruxelles nije voljan toj zemlji progledati kroz prste.
Vijesti / Politika | 02. 09. 2019. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Makedonija bi mogla biti jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja će na jesen, kada lideri EU budu razgovarali o proširenju, dobiti pozitivno mišljenje na nastavak europskih integracija, objavile su Nezavisne novine.

Magareća klupa

Ostale zemlje bi, po svemu sudeći, mogle u "magareću klupu", jer nisu ispunjene reforme koje su bile očekivane. BiH je, zbog krize svega i svačega, na marginama europskih integracijskih procesa već duže vrijeme, a što se tiče Srbije, nema napretka u dijalogu s Prištinom, zbog čega EU stavlja rampu i na Kosovo. Kada se radi o Albaniji, zbog političke krize i zaustavljanja pravosudnih reformi, Bruxelles nije voljan toj zemlji progledati kroz prste.

Edvard Kukan, bivši zastupnik Europskog parlamenta i bivši predsjednik Odbora Europskog parlamenta za suradnju s jugoistočnom Europom, koji važi za odličnog poznavatelja problematike proširenja, za slovačku nacionalnu agenciju SFPA ocjenjuje da se EU prema regiji često ponašala neprincipijelno, navodeći primjer Sjeverne Makedonije, za koju kaže da je već godinama ispunjavala svoje obveze, a EU nije donosila odluku o pokretanju pregovora.

''Mislim da bi Sjeverna Makedonija mogla dobiti datum na jesen. To je realistično. Emmanuel Macron je bio odlučan protiv, ali čini se da je malo omekšao. Iako Tirana očekuje sličan korak, mislim da je situacija tamo potpuno drugačija. Moraju provesti veliku pravosudnu reformu, opozicija bojkotira izbore, a Albanci ne mogu naći kompromis'', kaže Kukan.

Rezervirana Nizozemska

Što se tiče BiH, on smatra da je ta zemlja uhvaćena u procjep između Beograda i Prištine. Naime, kako ističe, na stolu je prijedlog razmjene teritorija, te ocjenjuje da se radi o lošem prijedlogu upravo zato što bi mogao dodatno destabilizirati BiH.

''Usprkos tome, mislim da će se o prijedlogu razmjene teritorija još raspravljati'', rekao je. Izrazio je razočaranje radom Federice Mogherini, odlazeće visoke predstavnice za vanjsku politiku EU, te je ocijenio i da njen nasljednik Josep Borrell neće biti puno bolji.

Adnan Ćerimagić, analitičar Europske inicijative za stabilnost (ESI) i dobar poznavatelj europske politike, ocjenjuje da je po zadnjim informacijama koje ima Francuska spremna dati zeleno svjetlo za Sjevernu Makedoniju, ali da Albanija nema zasad nikakve šanse.

''Nizozemska je također rezervirana, ali se očekuje da će pratiti stav Francuske, tako da se u ovom trenutku čini da jedino Sjeverna Makedonija ima neku šansu'', kaže Ćerimagić.

 Signali protiv proširenja

Faris Kočan, istraživač na Fakultetu za društvene znanosti iz Ljubljane, upozorava da će signali protiv proširenja koji sve više dolaze iz EU ohrabrivati zemlje u regiji ne samo da se okreću od reformi, već da krenu i u korake koji su ranijih godina bili nezamislivi.

 


''Dobar primjer za to je Albanija, čija vlada već poduzima korake u cilju ujedinjavanja zemlje sa susjednim Kosovom, i Srbija, u kojoj se mijenja politička računica, jer službeni Beograd vidi da perspektiva nije više toliko snažna i vidljiva, što se manifestiralo u prijetnjama o preraspoređenju vojske u srpsku enklavu na sjeveru Kosova'', smatra on.

''Ističe kako se nevoljnost EU u nastavku proširenja jasno vidjela na primjeru Sjeverne Makedonije, kojoj su europski lideri u lipnju otkazali perspektivu započinjanja pregovora o članstvu. Europske integracije su ranije uvijek djelovale motivirajuće na domaće lidere. Ako ne bude bilo europske perspektive, pitanje je koliko će to utjecati na povećanje nestabilnosti'', smatra on.

Kopirati
Drag cursor here to close