Ispunile obaveze

Sjeverna Makedonija i Albanija počinju pregovore za ulazak u EU

”Sjeverna Makedonija i Albanija su uradile ono što je od njih traženo“, navodi se u pismu.
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2019. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici institucija Europske unije (EU) zatražili su otvaranje pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, javlja Anadolija.

Trenutni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, koja će na dužnost stupiti 1. studenog, predsjednik Europskog vijeća Donald Tursk te predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli napisali su zajedničko pismo u kojem su lidere zemalja članica pozvali na pokretanje pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

U pismu se navodi kako se EU suočava sa strateškim izborom.

Smatraju kako će odluka o pokretanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom testirati sposobnost Unije da ispuni obećanja i gleda u budućnost.

Navodi se i kako svijet prolazi kroz brze promjene.

Dodaje se i kako bi, da bi EU zadržala svoju međunarodnu ulogu i zaštitila svoje interese, treba integrirati zemlje koje su izrazile interes i ispunila zadatke i obaveze za pokretanje procesa pristupanja.

”Sjeverna Makedonija i Albanija su uradile ono što je od njih traženo“, navodi se u pismu.

Rečeno je i kako vjeruju da je pravo vrijeme za pokretanje pregovora o članstvu s dvjema zemljama.

Europski lideri će se 17. i 18. listopada sastati u Bruxellesu. Očekuje se da će na summitu, koji će posljednji put biti održan pod trenutnom europskom administracijom, biti razgovarano o procesu članstva Sjeverne Makedonije i Albanije.

Kopirati
Drag cursor here to close