Pomoć susjedima

Vučić ''gura'' Sjevernu Makedoniju i Albaniju u EU

Summit EU-Zapadni Balkan bio je "manje neugodan za Srbiju, nego za Sjevernu Makedoniju i Albaniju'', ocijenio je u četvrtak predsjednik Aleksandar Vučić, i rekao kako su te dvije zemlje zaslužile početi pregovore o članstvu u EU.
Vijesti / Svijet | 23. 06. 2022. u 20:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak u Bruxellesu, poslije summita država članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana, da nije došlo do napretka u eurointegracijama regije i izrazio nadu da će se situacija promjeniti do kraja godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s liderima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, Vučić je rekao da te dvije zemlje danas nisu dobile datum za otvaranje pristupnih pregovora s EU, a da Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata za članstvo u Uniji, prenosi Beta.

Summit EU-Zapadni Balkan bio je "manje neugodan za Srbiju, nego za Sjevernu Makedoniju i Albaniju'', ocijenio je u četvrtak predsjednik Aleksandar Vučić, i rekao kako su te dvije zemlje zaslužile početi pregovore o članstvu u EU.

Vučić je rekao da je on bio izložen pritisku zbog stajališta Srbije prema ruskoj agresiji na Ukrajinu no u Bruxelles nije došao opravdavati poziciju Srbije.

Vučić je izrazio nezadovoljstvo što je, kako je rekao, u prethodna četiri mjeseca (od početka ruske invazije na Ukrajinu) "u europskim medijima objavljeno 2.629 članaka o Srbiji, kako ugrožava cijelu regiju, kako ugrožava mir u BiH i na Kosovu, i onda se nije ništa dogodilo".

Albanski premijer Edi Rama ocijenio je da EU treba imati razumijevanja za Srbiju i da nije dobro zahtijevati od Beograda da se pridruži svim sankcijama koje je uvela Rusiji.

U Srbiji je "realnost potpuno drugačija", rekao je Rama koji je na sastanku s europskim liderima "pokušao objasniti" da 80 posto građana Srbije podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Zbog brojnih primjedbi Bruxellesa na zastoj u pogledu uspostave vladavine prava, medijskih sloboda i sporosti u provedbi reforma Srbija je u lipnju propustila otvoriti nove pregovaračke klastere i pristupna poglavlja.

Albanski premijer izrazio je žaljenje i zbog toga što Europska unija još nije liberalizirala vizni režim za građane Kosova.

"Građani Kosova su se u vrijeme diktature u Jugoslaviji mogli slobodno kretati", rekao je Rama.

Proširenje na zapadni Balkan je nužno, ali je i ulaganje u sigurnost EU

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da, u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu, proširenje EU-a na Zapadni Balkan treba vidjeti u svjetlu ulaganja u sigurnost Unije.

"Ruska agresija na Ukrajinu je prijetnja za sve zemlje u regiji", rekao je Kovačevski.

"U tom kontekstu proširenje EU na zapadni Balkan treba promatrati kao neophodnost, ali i ulaganje u sigurnost EU-a", istaknuo je Kovačevski.

Sastanak na vrhu država članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana trajao je više od tri sata, a iz ureda šefa Europskog vijeća Charlesa Michela objavljeno je da je predviđena konferencija odgođena zbog nedostatka vremena, budući da je sastanak trajao dulje i da zajednička deklaracija nije ni bila predviđena.

Kopirati
Drag cursor here to close