Suradnja

Bruxelles: Podrška NATO-a BiH

Paket pomoći podrazumijeva pomoć u političkom kontekstu – kroz intenziviranje različitih instrumenata suradnje, sigurnosnom – kroz jačanje kapaciteta za kibernetičku (cyber) obranu i pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda...
Vijesti / Flash | 21. 06. 2022. u 17:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak između Političko-sigurnosnog komiteta NATO-a i izaslanstva Bosne i Hercegovine održan je danas, 21. lipnja 2022. godine, u sjedištu NATO u Bruxellesu.

Na sastanku je razgovarano o jačanju suradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, naročito u političkom, sigurnosnom i obrambenom području.

Nakon nedavnih izjava glavnog tajnika NATO-a da je Zapadni Balkan i BiH, kao dio tog prostora, u fokusu NATO i najave inicijative jačanja suradnje između BiH i NATO, pokrenuta je procedura izrade paketa pomoći BiH.

Ovaj paket pomoći podrazumijeva pomoć u političkom kontekstu – kroz intenziviranje različitih instrumenata suradnje, sigurnosnom – kroz jačanje kapaciteta za kibernetičku (cyber) obranu i pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, te obrambenom dijelu – kroz podršku izgradnje obrambenih kapaciteta OS BiH, a u cilju dostizanja većeg stupnja operativnosti i otpornosti.

Tijekom današnjeg sastanka, sve članice Političko-sigurnosnog komiteta NATO-a pružile su punu podršku navedenom paketu. U sljedećih nekoliko dana očekuje se i službeno usvajanje navedenog paketa, nakon čega će biti izrađen plan implementacije. Ovo je još jedan od pokazatelja da je NATO prisutan u BiH, te da je BiH još značajan i pouzdan partner NATO-a.

U izaslanstvu BiH bili su pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu suradnju Samir Rizvo, šef Ureda za NATO i Partnerstvo za mir u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Momir Brajić, veleposlanik BiH pri NATO-u Nj.E. Mitar Kujundžić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i EU brigadir Edin Fako i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO, ujedno vojni ataše BiH u Kraljevini Belgiji brigadir Darijo Pajić, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close