Apel uključenima

UN pozvao na izbjegavanje 'eskalacije' sukoba u Crvenom moru

"Glavni tajnik poziva sve uključene strane da izbjegnu eskalaciju situacije što je u interesu mira i stabilnosti na Crvenom moru i u cijeloj regiji", rekao je Guterresov glasnogovornik na konferenciji za medije.
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2024. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je zatražio "sve strane" da izbjegnu "eskalaciju" sukoba, nakon što su Sjedinjene Države i Velika Britanija napale položaje hutijevaca u Jemenu zbog napada tog militantnog pokreta na pomorski promet u Crvenom moru.

Strah od širenja sukoba

"Glavni tajnik poziva sve uključene strane da izbjegnu eskalaciju situacije što je u interesu mira i stabilnosti na Crvenom moru i u cijeloj regiji", rekao je Guterresov glasnogovornik na konferenciji za medije.

SAD i Velika Britanija su u noći na petak bombardirale hutijevce u Jemenu, nakon što su oni tjednima napadali trgovačke brodove u Crvenom moru, posebice u blizini tjesnaca Bab al-Mandab na samom jugozapadu Arapskog poluotoka.

Ovi sukobi potaknuli su strah od širenja regionalnog sukoba, započetog ratom Izraela i Hamasa, prenosi Hina. 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će na zahtjev Rusije u petak održati izvanrednu sjednicu na tu temu.

Vijeće je u srijedu usvojilo rezoluciju koja poziva na brzi prekid napada hutijevaca na brodove, naglašavajući i pravo država da brane svoje brodove protiv tih napada.

"Glavni tajnik je ponovio kako su napadi protiv međunarodnog pomorskog prometa na Crvenom moru neprihvatljivi, da ugrožavaju sigurnost međunarodnih opskrbnih lanaca te imaju negativan utjecaj na ekonomsku i humanitarnu situaciju u cijelom svijetu", objavio je njegov glasnogovornik.

Ignorirali upozorenje

Podsjetimo, Zapad je u četvrtak navečer udario na Jemen. Radi se o zajedničkim napadima Sjedinjenih Država i Velike Britanije na ciljeve povezane s Hutima, islamističkom militantnom skupinom koju je naoružao Iran.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv ove skupine otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru.

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini.

Napadima su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije, kojom prolazi oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Huti su ignorirali upozorenje koje su 3. siječnja izdali Velika Britanija, SAD i još 12 zemalja da prestanu napadati komercijalne brodove u Crvenom moru

Kopirati
Drag cursor here to close