"Vaši napadi su terorizam"

Tisuće Jemenaca na ulicama: "Sjedinjene Države su sotona"

"Vaši napadi na Jemen su terorizam", rekao je Mohamed Ali Al-Huti, član hutijevskog Vrhovnog političkog vijeća, govoreći o SAD-u.
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2024. u 18:19 Bljesak.info
Thousands protest in Yemen after US-UK strikes on Houthi targets

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseci tisuća Jemenaca okupili su se u petak u nekoliko gradova gdje su slušali svoje čelnike kako osuđuju američke i britanske napade na njihovu državu, izvedene u odgovoru na napad hutijevaca na pomorski promet na Crvenom moru.

SAD i Velika Britanija su u noći na petak izveli desetak zračnih napada na hutijevske vojne ciljeve, proširivši regionalni sukob koji je započeo napadom Hamasa na Izrael i posljedičnom izraelskom ofenzivom na Pojas Gaze.

"Vaši napadi na Jemen su terorizam", rekao je Mohamed Ali Al-Huti, član hutijevskog Vrhovnog političkog vijeća, govoreći o SAD-u.

"Sjedinjene Države su sotona". 

"Nismo napali obale Amerike, niti smo išli na američke otoke, niti smo ih napali. Vaši napadi na našu zemlju su terorizam", rekao je Al-Huti.

"Oni su teroristi i vješti su u laganju svjetskom stanovništvu, no svijest jemenskog naroda je drugačija. Mislite li vi, Jemenci, da se Amerika brani, ili je teroristička?".

Iračka militantna skupina Harakat al-Nudžaba, također povezana s Iranom, tvrdi da američki interesi, kao ni saveznici SAD-a, odsad nadalje neće biti sigurni, prenosi Hina. 

Prosvjednici u prijestolnici Sani gazili su po izraelskim i američkim zastavama.

Oglasila se i međunarodno priznata jemenska vlada koja je priopćila da su napadi odgovor na kontinuirane napade htijevaca na međunarodne brodove u Crvenom moru.

Vlada koju podupire Saudijska Arabija dodala je da hutijevci snose odgovornost za uvlačenje Jemana u sukob.

Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder rekao je da SAD ne planira poslati dodatne snage u regiji, te da su dosadašnji napadi na hutijevske mete imali "dobre rezultate".

"Nastavit ćemo pratiti situaciju, a kao što su predsjednik i ministar obrane rekli, nastavit ćemo i poduzimati nužne akcije".

Više fotografija pogledajte OVDJE

Foto: REUTERS/Khaled Abdullah  / Prosvjedi u Jemenu
Kopirati
Drag cursor here to close