Pogođeno više jemenskih gradova

SAD i Britanija započele napade na ciljeve Huta u Jemenu

Američki dužnosnici koje je citirao Associated Press govorili su o masovnom udaru korištenjem krstarećih projektila Tomahawk i borbenih zrakoplova koji polijeću s ratnih brodova.
Vijesti / Flash | 12. 01. 2024. u 03:00 Bljesak.info / Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države i Britanija započele su žestoke napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu. Napade su potvrdila četiri američka dužnosnika Reutersu. Američka i britanska vojska bombardiraju lokacije koje koriste Huti diljem Jemena i pogođeno je više jemenskih gradova.

Riječ je o masovnom udaru odmazde toj militantnoj skupini koju podupire Iran. Prvi je to put da su SAD i Velika Britanija pokrenuli napade na skupini otkako je počela počela ciljati međunarodne brodove u Crvenom moru krajem prošle godine. Štoviše. vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine.

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da se uskoro očekuje službeno priopćenje u kojem će biti navedeni detalji o udarima. No, otkrili su da su napadi izvedeni sa zrakoplovima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružile potporu operaciji, a da je ciljano više od desetak lokacija.

Američki dužnosnici koje je citirao Associated Press govorili su o masovnom udaru korištenjem krstarećih projektila Tomahawk i borbenih zrakoplova koji polijeću s ratnih brodova. Mete uključuju logistička središta, sustave protuzračne obrane i skladišta oružja, rekli su.

Hutijski dužnosnik potvrdio napade diljem Jemena

Dužnosnik Huta, koje podržava Iran, potvrdio je na X-u, bivšem Twitteru, da su napadi izvedeni diljem Jemena.

"Američko-cionističko-britanska agresija na Jemen pokrenula je nekoliko napada na glavni grad, Sanu, pokrajinu Hudaidu, Sadu i Dhamar", objavio je dužnosnik Huta Abdul Qader al-Mortada.

TV kanal Al-Masirah kojim upravljaju Huti objavio je na Telegramu objave o lokacijama napada koje su predvodile SAD.

Mreža navodi da su se dogodili udari na glavni grad Sanu, uključujući zračnu bazu al-Dulaimi, u blizini međunarodne zračne luke u zemlji. Rečeno je da su druge mete uključivale kamp istočno od grada Saada, lokacije oko zračne luke Hudaida, međunarodne zračne luke Taiz i obalnog okruga Abs.

"SAD i Britanija platit će visoku cijenu"
Zamjenik ministra vanjskih poslova Husa Hussein al-Izzi dao je izjavu za jemenski TV kanal Al-Masirah.

Rekao da će SAD i Velika Britanija "platiti visoku cijenu" za "ovu očitu agresiju".

Više eksplozija u glavnom jemenskom gradu

Ranije je dužnosnik Huta rekao da se odvijaju "neprijateljski napadi" na Sanu, prenosi Reuters. Veći udari su zabilježeni i u luci Hudaida, Hutijskom uporištu u Crvenom moru.

Udare je potvrdio i jemenski slobodni novinar Ali al-Sakani. Na mreži X napisao je: "Zračni udari na položaje Huta u provincijama Sana, Saada, Damar i Hudaida, rekli su mi lokalni stanovnici."

Novinari AP-a u Sani čuli su četiri eksplozije, ali nisu vidjeli borbene avione. Dvojica stanovnika Hudaida rekli su da su čuli pet jakih eksplozija.

Huti već gotovo dva mjeseca gađaju brodske rute u Crvenom moru

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini. Pritom, napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa. Različite brodske linije obustavile su plovidbu Crvenim morem i umjesto toga krenule na duže putovanje oko Afrike.

Huti, koji su zauzeli veći dio Jemena u građanskom ratu, obećali su da će napadati brodove povezane s Izraelom ili koji idu prema izraelskim lukama. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze s Izraelom.

SAD je u srijedu izvijestio o velikom napadu Huta na američke i britanske snage ratne mornarice. Kazao je da su američka i britanska vojska uništile su 21 dron i projektile koje su Huti ispalili s teritorija Jemena na južni dio Crvenog mora. Britanski ministar obrane Grant Shapps je rekao da se radi o dosad najvećem napadu jemenskih militanata od kada je prije tri mjeseca izbio rat između Izraela i Hamasa u Gazi te je ustvrdio da je "ova situacija neodrživa".

Američka vojska priopćila je u četvrtak da su Huti ispalili protubrodsku balističku raketu na međunarodne brodske putove u Adenskom zaljevu, što je 27. napad te skupine od 19. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close