Bijela kuća

Biden o napadu u Jemenu: Nećemo oklijevati s daljnjim akcijama

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2024. u 07:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je u četvrtak da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izveli napade u Jemenu na lokacije koje koriste pobunjenici Huti, poručivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama

"Ovi su udari izravan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila po prvi put u povijesti", poručio je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

"Neće oklijevati" s daljnjim akcijama

"Napadi su ugrozili američko osoblje, civilne pomorce i naše partnere, kao i trgovinu i slobodu plovidbe", dodao je.

Također, poručio je i da, ako bude potrebno, "neće oklijevati" s daljnjim akcijama s ciljem zaštite ljudi i slobodnog protoka trgovine, prenosi Hina.

"Ciljane napade" protiv Hutija u Jemenu i sudjelovanje Kraljevskih zračnih snaga je potvrdio i britanski premijer Rishi Sunak.

Američki dužnosnici su otkrili Reutersu da su napadi izvedeni sa zrakoplovima, brodovima i podmornicama, a da je ciljano više od desetak lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini koja se bori protiv izraelske ofenzive u Gazi. Pritom, napadi ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Prosvjedi u Washingtonu i New Yorku

Tijekom noći, pred vratima Bijele kuće okupila se skupina prosvjednika koji su skandirali "Neka Jemen živi" i "Ruke dalje od Jemena". Prema prvim informacijama, čini se kako su događaj organizirale antiratne skupine Code Pink i koalicija ANSWER.Video, koji je spomenuta koalicija objavila na platformi X, prikazuje još jedan antiratni prosvjed koji se održava na Times Squareu u New Yorku.

Kopirati
Drag cursor here to close